Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech
Thomas Pikkety

Az utóbbi évtizedek legnagyobb visszhangját kiváltó könyve Piketty A tőke a 21. században (Le Capital au XXIe siècle) című műve - most magyarul is megjelent.

Thomas Piketty - A tőke a 21. században. Megosztó mű

 

Thomas Piketty könyve, A tőke a 21. században világszenzáció, nagyon eltalálja a korszellemet; a kiadó közszolgálatot teljesített; "nem szeretem ezt a könyvet" - többek között így értékelték a 44 éves francia közgazdász könyvét közgazdászok és szociológusok, a művet magyarul megjelentető Kossuth Kiadó által szervezett bemutatón és konferencián szerdán, Budapesten.

A gazdagok egyre gazdagabbak lesznek, nő az egyenlőtlenség

A közel 700 oldalas mű alapvetése, hogy a kapitalista berendezkedés természetes következménye az egyenlőtlenség. A könyvről nagyon sok kritikát írtak, több megoldási javaslatát - köztük a globális vagyonadót - utópisztikusnak nevezték. Közel 2 millió példányt adtak el belőle eddig világszerte.

Drága mulatság

Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó Zrt. elnök-vezérigazgatója a konferencián elmondta: az elmúlt években ez volt a legdrágább projektjük. Közel hét-nyolc hónapig tárgyaltak a kiadóval, mert egy ügyes ügynök úgy érezte, gyémántot tart a kezében, s a jogot így is kezelte.

Nagy kincs lesz a jövedelem

Piketty szerint a jövedelem a jövőben még ritkább kincs lesz. Szerinte a tőke/jövedelem arány az évszázad hátralévő részében tovább fog nőni.  A magántőke jelenleg a jövedelem 450%-ának felel meg, és 2100-ra meg fogja közelíteni a 700%-ot. A nettó (a tőke felértékelődése utáni) megtakarítások napjainkban megközelítőleg kétszer olyan gyorsan nőnek, mint a jövedelem. Az idősödő népesség korlátokat szab a jövedelem növekedésének, ami tovább súlyosbítja a problémát, még a megtérülési ráták csökkenése közepette is. Röviden: Piketty egy olyan világ képét vázolja fel, melyben túl sok tőke kergeti a túl kevés jövedelmet.

{youtube}

{/youtube}

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó