Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Errõl beszélgettünk Juhász Zsuzsannával, a Budapesti Közgazdaság-tudományi és Államigazgatási Egyetem francia–spanyol–olasz tanszékének oktatójával, az újonnan alakult Felsõoktatási Dolgozók Szakszervezetének (FDSZ) Nyelvi Tagozatának elnökével. – Az a nyelvoktatás, ami jelenleg a felsõoktatási intézményekben folyik, nem elég – mondja az elnök. – Az informálisan meghatározott, négy féléves, heti 2x2 órás nyelvoktatás kevés, és sok helyen még fizetni is kell érte. A terem- és tanárhiány miatt „mamutcsoportok” alakulnak: sokszor 25-30 diák ül egy-egy nyelvórán.

A felsõoktatási intézmények a legutóbbi évek gazdasági nehézségei miatt csaknem mindenütt a nyelvoktatáson „verték el a port”. Lektorátusokat zártak be, nyelvtanárokat bocsátottak el, fizetõssé tették a nyelvoktatást, az elsõ diploma így már egyáltalán nem ingyenes. A nyelvoktatók az „egyéb” kategóriába kerültek, idegen testet képeznek az egyetemeken. Az egyetemi autonómia lehetõvé teszi, hogy minden intézmény, beleértve a nagy, integrált univerzitásokat is, a maga módján oldja meg a nyelvoktatás kérdését. Az esélyegyenlõség ezen a téren sem valósul meg. Többek között azért alakítottuk meg az FDSZ Nyelvi Tagozatát, hogy egységesen léphessünk fel a tanárok és a diákok érdekében. A felsõoktatási intézmények feladata a szaknyelvoktatás, vélik többen. A nyelvi alapképzés az általános és a középiskola dolga.

Amikor egy fiatal beiratkozik az egyetemre, mondjuk középfokú nyelvvizsgával, még nem ismeri a szakmát, a nyelvismerete is inkább csak „vizsgaszintû”, ami nem egyenlõ a valódi tudással. – Ebbõl a helyzetbõl kellene az adott feltételek mellett a magas szintû, tárgyalóképes szakmai nyelvismeretig eljutnia – jegyzi meg a tanárnõ. – A külkereskedelmi, vendéglátó-ipari, nemzetközi kapcsolatok szakokon két-három nyelvvizsga a diploma alapfeltétele. Ezt lehetetlen így teljesíteni. A jövõ értelmiségérõl van szó, amely nélkül lehetetlen csatlakozni az EU-hoz, ahol két-három nyelv ismerete az elérendõ cél. Az Oktatási Minisztérium új nyelvoktatási stratégiája csak a közoktatásra terjed ki. Jó néhány év, mire hatása a felsõoktatásban is jelentkezik – véli az elnök asszony. – Pedig az idén az EU tagjai leszünk! (NSZ)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó