Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech
Sz. Tóth Gyula az egri gimnazistákkal, balról jobbra: Kicsák Blanka, Kovács Alíz Virág, Bennett Zsófia, Tóth Gyöngyi, Bóta Boglárka

November 25-én – Szoviár János tanár úr szervezésében – újra gimnáziumunkba látogatott Sz. Tóth Gyula pedagógus-író, hogy egy kétszer negyvenöt perces tanóra keretében a magyar és a francia kultúra kapcsolatáról tartson nekünk előadást. A foglalkozáson a művészet több ágát is érintettük, így jutottunk el a francia impresszionista festészettől az irodalmi alkotásokig.

Sz. Tóth Gyula előadásával nagyszerűen szemléltette a nyelvtudás szintjeit, ahogy a nyelv tanulásától érkezünk el egy kultúra megismeréséig: hiszen egy nyelv elsajátításához nem elég csak a szavak és a nyelvtani szabályok birtoklása és alkalmazása, a nyelvtudás nagy szerepet játszik egy ország, társadalom, kultúra megismerésében is. Ezekhez nemzetközi ismeretekre van szükség, melyeket a tanár úr testvérvárosi kapcsolatok során szerzett.

Demkó Tünde, a francia nyelv és irodalom és Szoviár János, a magyar nyelv és irodalom tanára

Demkó Tünde, a francia nyelv és irodalom és Szoviár János, a magyar nyelv és irodalom tanára

A tizenkét legszebb magyar vers franciául nemcsak minket emlékeztet nyelvünk finomságára, de a francia hallgatót is rádöbbenti a nagy költőink műveinek szépségeire. A versfordításokat hallva találkozhattunk az első problémával – „hogy hangzik ez szépen franciául?” –, amikor a jelentésváltozásokat, a két nyelvben fellelhető eltéréseket vizsgáltuk meg.A versremekek közé tartozott a Question du soir, a Lettre á sa Femme, a Le drapeau, valamint az Exhoration (Szózat) is.

A hagyományos és a modern taneszközöket is felhasználva számtalan olyan irodalmi példát hoztunk, melyekkel világossá vált számunkra az irodalom egyéni és közösségi magatartásszabályozó szerepe, valamint személyiségformáló hatása.

Az irodalomban tett utazás során Sz. Tóth Gyula érdekes anekdotákkal élénkítette előadását, kiemelve az érintett témák fontosságát. A tanár úr lelkesen osztott meg minden információt, és látszott rajta, hogy milyen nagy örömmel és lelkesedéssel adja át a tudását. Egy óra erejéig valóban úgy érezhettük, mintha egy körutazást tehettünk volna Franciaországban.

Nagyon jól éreztük magunkat, sőt kíváncsiak lennénk az előadás folytatására is. Az előadás valóban érdekes volt, reméljük, a tanár úr jövőre ismét meglátogat minket.

Kicsák Blanka, Fügedi Éva, Gáspár Henrietta

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó