Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A mérvadó párizsi újság címlapon közölt beszámolója szerint Sarkozy francia újságíróknak hosszan álmodozott arról, hogy szívesen lovagolt volna, elment volna fürdõkbe és koncertre Budapesten, de õ nem szórakozásból, hanem a reformok iránti tettvágyból utazott Magyarországra.

Valamennyi francia napilap tudósítása úgy véli: annak ellenére, hogy a francia elnök Budapesten többször is utalt magyar származására, a hivatalos villámlátogatás elsõdleges célja az elõdje, Jacques Chirac kelet-európai politikájától való elhatárolódás volt.

"Ez Franciaország nagy visszatérése Közép Európába. Amit ma tettem, tudom, aggaszt néhány megfigyelõt. Egyesek abból az alapelvbõl indultak ki, hogy Kelet-Európa Németországé, és hogy nekünk ott nincs helyünk" - hangsúlyozta a Le Monde-nak Sarkozy. A francia elnök úgy véli, hogy a bolgár ápolónõk kiszabadításával, varsói, majd budapesti látogatásával sikerült feledtetni Chiracnak az iraki válság idején elhangzott kijelentését az Egyesült Államokat támogató kelet-európai országokról, amelyek "elmulasztottak egy jó alkalmat a hallgatásra".

Sarkozy ezért elsõsorban elõdjétõl határolódott el akkor, amikor a magyar parlamentben azt hangsúlyozta, hogy az unió mindegyik tagállamának egyforma jogai és kötelezettségei vannak, s az a tény, hogy a nagyobb országoknak különleges felelõssége van, nem jelenti, hogy a kisebb országok ne szólalhatnának meg - hangsúlyozza a francia újság.

"A magyar elnök értékelte Párizs hangnemváltását a kelet-európai országok irányába, amelyekkel Nicolas Sarkozy új kapcsolatokat kíván kialakítani" - írta a Le Figaro a francia elnök és Sólyom László megbeszélésérõl. A konzervatív újság hangsúlyozta: a francia államfõnek a parlamenti beszédében elhangzott valamennyi javaslatát az európai közös energia, bevándorlás- és védelmi politikáról, valamint az éghajlatváltozás elleni küzdelemrõl jóváhagyta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is.

 

A Libération szerint a politikailag erõsen megosztott Magyarországon a francia államfõ és nyitást hirdetõ politikája mindenkit lenyûgöz, hiszen Sarkozy a szocialista magyar miniszterelnök oldalán jelentette ki, hogy "jobb- és baloldal beszélhet egymással". A baloldali újság kiemelte, hogy Nicolas Sarkozy az ellenzék vezetõjével, "az ultrakonzervatív Orbán Viktorral" is tárgyalt, "akinek politikai formációja helyi szinteken megegyezéseket köt a szélsõjobboldallal".

Sarkozy következõ kelet-európai útja októberben Szófiába vezet. "A bolgár ápolónõk kiszabadítójának ott majd egy kicsit több érzelmet is kellene mutatnia" - vélekedett a Le Parisien. (Forrás: NOL)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó