Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Serge Dassault fegyvergyáros júniusban vette meg a kiadót, s azóta a szerkesztõi szabadság megnyirbálása, a belsõ cenzúra elleni tiltakozásul 270 újságíró adta be felmondását. A Le Figaro-tól (a napilaptól és annak mellékleteitõl) 54 szerkesztõ is távozik, a L'Express magazinnál 30-an mondtak fel.

A Socpresse 70 lapot ad ki, a "zászlóshajók" mellett számos regionális újságot, gazdasági hetilapot, magazint. A kiadó eddig 2743 szerkesztõt foglalkoztatott.

A nyári tulajdonosváltás után több vezetõi poszton személycserékre került sor, többek között a Le Figaro fõszerkesztõjének is mennie kellett, s a munkatársak azóta belsõ cenzúrára panaszkodnak.

A most tömegesen beadott felmondások alapja egy olyan "lelkiismereti klauzula" az újságírók szerzõdésében, amely tulajdonosváltás esetén magas végkielégítés mellett teszi lehetõvé a munkaviszony megszûnését a tollforgatók akaratából. Becslések szerint Dassault mintegy 15 millió euró kifizetésére kényszerül.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó