Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A rasszista és antiszemita weboldalak elérését megakadályozó internetes szûrõ telepítését tervezik Franciaországban az összes állami iskola számára.

A gyûlöletkeltés elleni fellépéssel foglalkozó kormányülés után, csütörtök este a miniszterelnöki hivatal közölte, hogy a rendszert központilag naponta frissítik majd azzal az adatbázissal, amelyet a franciaországi zsidó intézmények képviseleti tanácsa (CRIF) biztosít az antiszemita weboldalakról.

Közvetlen internetes kapcsolatot létesítenek a CRIF, az internetszolgáltatók és az internetes bûnözés elleni központi hivatal között, hogy a rasszista és antiszemita oldalak megjelenésekor azonnali rendõrségi nyomozás indulhasson.

Franciaország - a legnagyobb számú európai muszlim és zsidó kisebbség hazája - három éve küzd a közel-keleti feszültség hatására felerõsödött idegengyûlölet ellen. Utóbbi egyebek között zsidó személyek és vagyon ellen elkövetett antiszemita támadásokban nyilvánul meg.

Párizs szerint bizonyos támadások hátterében radikális muszlim fiatalok állnak. Ezért - a szélsõséges iszlámba hajló gondolkodás elterjedésének megakadályozására - tiltották be az iskolai fátyolviselést, rögtön kivívva a hátrányos megkülönböztetés vádját a muszlimok körében.

Az újraéledõ antiszemitizmus elleni újabb erõfeszítésként a francia oktatási minisztérium tanulmányt készített arról, hogyan terjednek az antiszemita klisék a gyermekek körében. Ezt a jelenséget ugyanis a tanárok meglepõen nagy arányban tapasztalják.

A csütörtöki eseményen Jean-Pierre Raffarin miniszterelnök külön óvott attól, hogy összekeverjék a madridi véres merényletek kitervelõ bûnözõket a franciaországi muszlim hívõkkel. (MTI)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó