Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Mustapha Tossa, Franciaországban élő politikai elemző szerint a francia választásokon példátlan jelenség tapasztalható, hiszen most először fordult elő, hogy a francia muszlim egyesületek és az arab és afrikai származású bevándorlók világából származó személyiségek nyíltan Mélenchonra, a France Insoumise párt vezetőjére szavaztak.

A Hespressnek adott nyilatkozatában az elemző és francia ügyek szakértője kifejtette, hogy a marokkóiak azért szavaztak Mélenchonra, mert ez a személyiség a franciaországi muszlimok védelmére építette választási kampányát, akiket az ultrajobboldali ikon, Eric Zemmour erős kritikával illetett.

Hozzátette, hogy ezek a választások egyértelmű mozgósítást mutattak Mélenchon mellett, ami megmagyarázza, hogy miért szerezte meg a választói szavazatok több mint 20%-át.

Ami a második fordulót illeti, Tossa hozzátette, egyértelmű, hogy a franciaországi marokkóiak és általában a muszlimok Emmanuel Macronra fognak szavazni, hogy bezárják a kapukat a szélsőjobb előtt, és megakadályozzák, hogy az irányítsa az országot. Forrásunk hangsúlyozta, hogy a franciaországi marokkóiaknak két lehetőségük van: egy mérsékelt, reformpárti politikát folytató, demokratikus államférfi, aki békés szomszédsági kapcsolatokat akar kialakítani az arab világgal és az arab Maghreb-országokkal, és egy olyan személyiség, mint Marine Le Pen, akinek célja, hogy szakadást idézzen elő a francia társadalmon belül, és feszült kapcsolatokat alakítson ki az arab és iszlám világgal.

A szóvivő azt mondta, hogy a második fordulóban a marokkóiak által támogatott jelölt Macron lesz, mivel számos pozitív álláspontot fogalmazott meg Marokkóval, valamint a Földközi-tengerrel és a Maghreb-országokkal kapcsolatban.

(Forrás: Hespress)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó