Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A MEDays-konferencia keretében Tangerben ülésező több afrikai ország volt miniszterelnöke és volt külügyminisztere 2022. november 4-én a fantomnak nevezett Szaharai Arab Demokratikus Köztársaság (République arabe sahraouie démocratique, röviden: RASD) Afrikai Unióból (AU) való kizárására szólított fel, mivel az szerintük nem felel meg a nemzetközi jog alapján az államalapítással kapcsolatos kritériumoknak.

Martin Ziguélé volt közép-afrikai miniszterelnök egy nyilatkozatában a következőket mondta:

„Tangerben közösen tartottunk egy találkozót, és felhívást tettünk közzé, amelynek célja, hogy az Afrikai Unió államfőit arra kérjük, hogy folytassák ennek a jogilag államnak nem minősülő entitásnak a kizárását az AU-ból.”

Az egykori afrikai kormányfők és diplomaták találkozójára az Amadeus Intézet által 2022. november 2. és 5. között a marokkói Tangerben megrendezett 14. MEDays alkalmával került sor. 

A felhívást Guinea, Benin és a Comore-szigeteki Unió korábbi diplomáciai vezetői is megerősítették. Martin Ziguélé szerint „az SADR jelenléte az Afrikai Unióban jogi, politikai és történelmi szinten is tévedés, egy olyan időszakban, amikor mindannyian a pánafrikanizmusért és az Afrikai Unió megerősítéséért dolgozunk.

Hozzátette, hogy az afrikai országok „nem fogadhatják el, hogy szeparatista és szakadár, államnak nem minősülő entitásokat vegyenek fel ebbe a szervezetbe, mert ez lejáratja az Afrikai Unió egész működését”. Elmondta, hogy az Amadeus Intézetet felkérték, hogy készítsen egy „fehér könyvet” „e színjáték” ellen.

„Megkértük az Intézetet, hogy hozzon létre egy mechanizmust egy fehér könyv elkészítésére, amelyhez mindannyian hozzájárulunk, hogy bemutassuk, miért akarjuk, hogy ez a kirekesztési művelet sikeres legyen”

– magyarázta a volt közép-afrikai miniszterelnök.

Ezt a dokumentumot „nemcsak az Afrikai Unió államfői, hanem minden véleményformáló számára elérhetővé tesszük, hogy elmagyarázzuk megközelítésünk jogi, politikai és adminisztratív előnyeit” - mondta Martin Ziguélé.

Jean-Marie Ehouzou, Benin korábbi külügyminisztere a maga részéről hangsúlyozta, hogy a mai ülésen a SADR-nek az AU-ból való kizárásáról volt szó. „Azért gyűltünk össze, hogy megpróbáljuk helyrehozni azt a történelmi hibát, amelyet ennek az entitásnak a befogadásával elkövettek, mert a Szahara marokkóisága nem kétséges, és történelmi idők óta nem kételkedünk a marokkóiságában.

„Marokkó volt az, aki mindig is megvédte ezeket a területeket a spanyol és francia gyarmatosítókkal szemben”.

Következésképpen, Benin egykori kormánytisztviselője szerint „Marokkó függetlenségének ki kellett terjednie a Szaharára is”.

A maga részéről Fahmi Saïd Ibrahim, a Comore-szigetek volt diplomáciai vezetője megjegyezte, hogy „az SADR-t szerencsétlen módon fogadták be”.

 „Arra kértük az afrikai országokat, hogy kezdeményezzék ennek a szervezetnek a kizárását, mivel ez a kontinens jövője szempontjából szerencsétlen lehet. Úgy véljük, hogy eljött az ideje az SADR kiűzésének, hogy megszilárdítsuk Marokkó, az ezeréves történelemmel rendelkező ország egységét. „A Szahara marokkói jellege nem kétséges, és ma Afrikának ezt el kell ismernie a SADR kizárásával” - zárta mondandóját Fahmi Said Ibrahim.

Végül Mamadi Touré, Guinea volt külügyminisztere úgy véli, hogy „az SADR felvétele nagyon nagy politikai hiba volt. Ha az állam definícióját tekintjük, az SADR nem felel meg egyik kritériumnak sem. A tanger-i felhívás célja tehát ennek a történelmi hibának a kijavítása, és annak elkerülése, hogy ez a veszélyes precedens megismétlődjön az afrikai kontinensen. A politikus végül reményét fejezte ki, hogy „az afrikai államfők megértik, hogy ezt korrigálni kell”.

Az elmúlt években számos ország visszavonta a RASD elismerését. Az ENSZ 193 tagországának 84 százaléka nem ismeri el az SADR-t, beleértve az afrikai országok kétharmadát, a latin-amerikai és karibi országok 68%-át, az ázsiai országok 96%-át, valamint az európai és észak-amerikai országok 100%-át.

Forrás: MapNews / Hespress

 
A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó