Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech
Szijjártó Péter külügyminiszter Marrákesben kollégájával, Nasszer Bouritával. Fotó: FB / Szijjártó Péter

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter május 11-én Marrákesben nagyra értékelte Marokkó erőfeszítéseit az afrikai és a térségbeli stabilitás biztosítása érdekében.

A magyar diplomácia vezetője Nasser Bourita külügyminiszterrel, az afrikai együttműködésért és a külföldön élő marokkóiakért felelős miniszterrel folytatott megbeszélése során elmondta, hogy Marokkó és Magyarország számos kérdésben, így a terrorizmus elleni küzdelemben is azonos állásponton van, és üdvözölte a királyság erőfeszítéseit a terrorizmus elleni küzdelemben, amelyek hozzájárultak az afrikai és az európai uniós országok stabilitásának előmozdításához.

Marokkó szuverén politikája élvezi Magyarország megbecsülését, amely minden kezdeményezésében támogatja Marokkót - mondta Szijjártó, megjegyezve, hogy Magyarország mindig is védte Marokkó érdekeit az EU-ban.

Pár nappal korábban Budapesten

Szijjártó Péter hétfőn jelentette be, hogy Magyarország támogatja a Marokkó által a nyugat-szaharai Polisario Fronttal folytatott szaharai vita megoldására előterjesztett autonómiajavaslatot, marokkói kollégájával, Nasszer Bouritával folytatott budapesti találkozója során - írja a MAP marokkói hírügynökség.

Szijjártó kifejezte "támogatását az ENSZ kizárólagos vezetése alatt kifejtett erőfeszítésekhez, amelyek célja, hogy politikai, reális, pragmatikus és fenntartható megoldást találjanak a Szahara kérdésére".

Megismételte továbbá, hogy országa támogatja "az ENSZ főtitkárának 2007. április 11-én benyújtott marokkói autonómiaterv-javaslatát, valamint a Királyság által a déli régiók fejlesztése érdekében tett erőfeszítéseket".

A magyar külügyminisztérium megerősítette, hogy Marokkó, az Európai Unió stratégiai partnere "meghatározó és példamutató szerepet játszik az illegális bevándorlás és a terrorizmus elleni küzdelemben". 

Bourita hétfőn kezdte meg hivatalos marokkói látogatását, amely kedden folytatódott.

Rabat kiterjesztett autonómiát javasol a szaharai régióra a szuverenitása alatt, velük szemben a nyugat-szahari "Polisario Front" népszavazást szorgalmaz az önrendelkezésről, amelyet a régióból menekülteket befogadó Algéria - Marokkó ellenlábasa - támogat. 

 

Hollandia is csatlakakozott

2022. május 11-én a marokkói autonómiatervet a holland külügyminiszter Wopke Hoekstra is "komoly és hiteles hozzájárulásnak tekintette az ENSZ által vezetett politikai folyamathoz", amelynek célja a Szahara-kérdés megoldása. Ezzel Hollandia egyértelműen csatlakozott a marokkói autonómiatervet támogató nemzetközi lendülethez.

Hága új álláspontja azt követően született meg, hogy az Egyesült Államok, Németország, Franciaország, Spanyolország és a Fülöp-szigetek is támogatásáról biztosította a Marokkó által 2007-ben előterjesztett autonómia-kezdeményezést, mint a vita lezárásának egyetlen alapját.

A marokkói és a holland külügyminiszter találkozójára szintén Marrákesben került sor, az ISIS legyőzésére irányuló globális koalíció miniszteri találkozó alkalmával.

Forrás: Marokkói Királyság Külügyminisztériuma / FB/Szijjártó Péter

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó