Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech
Ibrahim Traoré Ouagadougou-ban. Fotó: OLYMPIA DE MAISMONT / AFP

Ibrahim Traoré burkinai puccsista kapitányt a szomszédos junta vezetője fogadta Bamakóban. 

A két katona „meg akarja erősíteni az Ouagadougou-Bamako tengelyt” országaikban, ahol az al-Kaidához és az Iszlám Államhoz kötődő dzsihadista csoportok által elkövetett erőszakkal kell szembenézniük.

Burkina Faso új erős embere, Ibrahim Traore kapitány még októberben érkezett a mali Bamakóba, a szeptember 30-i államcsínye óta első külföldi útjára - jegyezte meg az AFP újságírója.

A repülőgépről leszállva a mali junta vezetője, Assimi Goita ezredes üdvözölte. A két férfi ezután szétvált, hogy a repülőtér egyik VIP várótermében beszélgessenek. „Gyümölcsöző eszmecserét folytattunk az államaink békéjét és stabilitását befolyásoló főbb kihívásokról” - közölte a mali vezető a Twitteren.

Malit és Burkinát katonai puccsisták irányítják, akik 2020 augusztusában, illetve 2022 januárjában kerültek hatalomra, és mindkettő az al-Kaidához és az Iszlám Államhoz kötődő dzsihadista csoportok erőszakos fellépéseivel néz szembe.

„A baráti és munkalátogatás célja az Ouagadougou-Bamako tengely megerősítése” - áll a burkina fasói elnökség korábbi nyilatkozatában. „A burkinai államfő ragaszkodni kíván a kétoldalú együttműködés megerősítéséhez és a harci erőforrások egyesítéséhez” - áll a közleményben.

A francia hadsereg jelenléte

Bamako kiszorította a Maliban 2013 óta jelen lévő francia csapatokat, és Oroszországhoz fordult, hogy segítsen neki harcolni e csoportok ellen, orosz „kiképzők” jelenlétében, akik a nyugati országok szerint a Wagner félkatonai csoport zsoldosai.

Kapcsolódó cikkünk: A franciák mennek, jöhetnek az oroszok

Paul-Henri Sandaogo Damiba alezredes január 24-i puccsa óta, amelyet nyolc hónappal később Traore kapitány megdöntött, Burkina Faso nem szakított a francia hadsereggel, amely továbbra is részt vesz a burkinai hadsereg mellett a dzsihádistaellenes harcban.

Traore kapitány támogatói azonban többször tüntettek Ouagadougou-ban orosz zászlókat lengetve, francia érdekeltségeket támadva és a Burkina Fasóban tartózkodó mintegy 400 francia különleges katona távozását követelve.

„Talán az új [biztonsági] helyzet miatt újra megvizsgáljuk az Oroszországgal való kapcsolatainkat, hogy megnézzük, meg kell-e erősíteni azt egy ágazatban vagy sem, át kell-e irányítani Burkina Faso érdekében és szuverenitásának tiszteletben tartásával” - mondta vasárnap az új burkinai miniszterelnök, Appolinaire Kyelem de Tembela. De - figyelmeztetett - „nem az utca dolga, hogy megmondja nekünk, hogy ezt vagy azt tegyük”.

Számos francia nyelvű afrikai országban Moszkva egyre nagyobb népszerűségnek örvend, míg Franciaországot, az egykori gyarmati hatalmat egyre inkább becsmérlik. 

 
 
 
Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Le Monde Afrique (@lemondeafrique)

Forrás: Le Monde

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó