Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A frankofón ország diplomáciai erőfeszítések mellett gazdasági fejlesztéssel is stabilizálja a déli területeket.

A Zöld Menetelés* november eleji évfordulója alkalmával VI. Mohamed is beszédet mondott, melyben kiemelte, hogy a déli tartományok fejlesztésére 7 éve indítottak programot: 2015 novemberében Laayoune-ban, 2016 februárjában pedig Dakhlában írtak alá. A programra 77 milliárd dirhamot, (kb. 7 milliárd euró) szántak.

A fejlesztési program célja, hogy valódi gazdasági és társadalmi dinamikát indítson el a régióban. Célja, hogy ösztönözze a munkahelyteremtést ezeken a területeken, biztosítsa a befektetéseknek kedvező légkört, és biztosítsa számukra a szükséges infrastruktúrát és felszerelést.

Beszédében VI. Mohamed király elégedettségét fejezte ki a program által elért pozitív eredményekkel. Az elkülönített költségvetés 80%-át már felhasználták: a Tiznit-Dakhla gyorsforgalmi út már a befejezési szakaszban van, a régió csatlakozása az országos villamosenergia-hálózathoz jól és ténylegesen biztosított, és a kommunikációs hálózatok is részesültek egy megerősítési és bővítési tervben, valamint a programban előírt nap- és szélenergia-erőművek projektje befejeződött.

Az uralkodó bejelentette, hogy a Dakhla Atlantic nagy kikötőjével kapcsolatos tanulmányok és adminisztratív formalitások lezárultak, és hamarosan megkezdődnek az építési munkálatok.

A haltermékek fejlesztése és feldolgozása keretében számos projektet hajtottak végre, és több ezer munkahelyet teremtettek a régió lakosainak.

A Dakhla és Boujdour térségében kialakított több mint hatezer hektárnyi területet bocsátottak a régió fiatal mezőgazdasági termelői rendelkezésére, továbbá a foszfát-, víz- és csatornázási ágazatban tervezett projektek többsége előrehaladott állapotban van.

A szociális és kulturális területre vonatkozóan az uralkodó kifejtette, hogy az egészségügy, az oktatás és a képzés területén számos eredményt sikerült elérni. Támogatták az önfoglalkoztatási kezdeményezéseket, valamint a hasszán nyelv és kultúra népszerűsítését, amelyek az egységes nemzeti identitás középpontjában állnak.


La Marche verte (en arabe : المسيرة الخضراء, en amazigh : ⵜⴰⵡⴰⴷⴰ ⵜⴰⵣⴳⵣⴰⵡⵜ Tawada Tazegzawt1) est une grande marche pacifique partie du Maroc le 6 novembre 1975 vers le Sahara espagnol (actuel Sahara occidental, disputé avec le Front Polisario), lancée par le roi marocain Hassan II dans le but de le récupérer, car considéré comme faisant historiquement partie du Sahara marocain. Elle mobilisa environ 350 000 volontaires civils marocains.

(Forrás: MAP)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó