Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech
Le Consistoire de Marseille incite les juifs à enlever leur kippa. Photo: AFP

A hétfői marseille-i antiszemita támadás után vita dúlja fel a francia zsidó közösséget.

"Ezekben a nehéz időkben, jobb megfontoltan viselkedni." Ez az felhívás hangzott el marseille-i konzisztórium elnökétől kedd este, a zsidó tanár elleni éles késsel történő támadás másnapján.  Zvi Ammar többek között arra ösztönzi a város zsidóit, hogy "vegyék le a kipát ebben a zavaros időszakban, amíg jobb napok nem jönnek".

En cette période troublée, mieux vaut se faire discret. C’est la consigne qu’a donné mardi le président du Consistoire israélite de Marseille, au lendemain de l'agression à la machette d'un professeur juif. Zvi Ammar a notamment "incité" les juifs de la ville à "enlever la kippa dans cette période trouble, jusqu'à des jours meilleurs".

"Ma, az események súlyossága előtt (...) kivételes döntéseket kell hoznunk, és számomra, az élet sokkal szentebb, mint bármely más kritérium" - nyilatkozta az AFP-nek. A közösség felelős vezetője elismeri, hogy ez a felhívás "szívfájdító", de "nincs más választás" - mondta. "Kénytelenek vagyunk egy kicsit elrejtőzni. (...) Sajnos céltáblák vagyunk: amint azonosítanak bennünket, hogy zsidók vagyunk, megtámadhatnak bennünket és ezzel kockáztatjuk életünket. Itt és most, egy súlyos lépést tettünk."

"Aujourd'hui, devant la gravité des évènements (...) il faut prendre des décisions exceptionnelles, et, pour moi, la vie est plus sacrée que tout autre critère", a-t-il déclaré à l'AFP. Le responsable communautaire reconnaît que cet appel lui fait "mal au cœur", mais il dit n’avoir "pas le choix" : "On est obligé de se cacher un petit peu. (…) Malheureusement pour nous, on est ciblés : dès qu'on est identifiés, qu'on est juifs, on peut être agressés et même risquer la mort. Là, on a franchi un pas d'une extrême gravité".

"Meg kell erősítenünk, garantálnunk kell a hétköznapokban, az ország teljes területén minden állampolgár szabadságjogát, beleértve, hogy megélje a hitét." (Ezt már Christiane Taubira miniszter mondta az ügyben.)

« Nous devons réaffirmer, nous devons garantir au quotidien, partout sur le territoire, la liberté de chaque citoyen, sa liberté, y compris de vivre sa croyance. »

"Mint minden francia állampolgárnak, a franciaországi zsidóknak is biztonságban kell érezniük magukat és igen, joguk van a kipa viselésére az utcán" - tette hozzá a miniszter.

« Comme tout citoyen français, les juifs de France doivent se sentir en sécurité » et doivent « bien entendu » pouvoir porter la kippa dans la rue, a poursuivi la ministre.

A marseille-i, 855 000 lakosra jutó 70 000 főt számláló zsidó közösség a második legjelentősebb Franciaországban a Párizs és régiója után, és az egyik legnagyobb Európában.

La communauté juive de Marseille compte 70 000 membres sur une population de 855 000 habitants, selon le CRIF, ce qui en fait la deuxième plus importante de France, derrière Paris et sa région, et une des plus grandes d’Europe.
 


Bozótvágó-késsel támadt egy 15 éves fiú hétfőn egy zsidó fejfedőt, kipát viselő férfira Marseille-ben. Az utcai támadásban a 34 éves férfi könnyebben megsérült, az antiszemita tettét egyértelműen vállaló fiút letartóztatták.
A 15 éves fiú szemtanúk előtt támadt délelőtt a nyílt utcán a kipát viselő férfira Marseille egyik legelegánsabb negyedében, majd a kést hátra hagyva elmenekült. A férfi - aki a kezében tartott könyvvel védekezett - a hátán és a két kezén könnyebben megsérült, de nem kellett kórházba vinni. A futva menekülő fiút egy kerékpáros vette üldözőbe, és tíz perc múlva a rendőrség elfogta. A rendőrök szerint a fiú nagyon vad, és egyértelműen vállalja antiszemita tettét. Bernard Cazeneuve belügyminiszter a Twitteren elítélte a "felháborító antiszemita támadást". A franciaországi zsidó intézmények reprezentatív tanácsának közlése szerint a férfi egy zsidó iskola tanára, és munkába indult. A támadója ötven méteren keresztül követte mielőtt megszúrta. A marseille-i ügyészség vallási okokból elkövetett emberölési kísérlet és terrorizmus dicsőítése miatt indított eljárást a fiú ellen - írta az MTI. A török fiú egyébként azt üvöltötte a támadás közben, hogy Allah Akbar.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó