Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A Párizs és Ouagadougou közötti kapcsolatok megromlottak, ami szakadás veszélyét is magában hordozza.

December végén a burkinai külügyminisztérium levélben kérte francia kollégáját, hogy váltsa le a 2019 óta hivatalban lévő ouagadougoui nagykövetet, Luc Hallade-ot. A levélben, amely széles körben kiszivárgott a közösségi hálókon, a burkinai hatóságok azt állítják, hogy a nagykövet nem lenne többé megbízható tárgyalópartner. Egy francia forrás szerint nem a nagykövet személye áll az aggodalmak középpontjában.

A Quai d'Orsay (a francia külügy - a szerk.) sajtótájékoztatón megerősítette, hogy levelet kapott Burkina Faso átmeneti hatóságaitól, de annak tartalmát nem részletezte. Ez nem a szokásos megközelítés - mondta a Quai d'Orsay szóvivője -, és nem kívánunk nyilvánosan nyilatkozni ezzel kapcsolatban.

Az AFP által idézett diplomáciai forrás szerint Luc Hallade, Franciaország ouagadougoui nagykövete egyelőre még dolgozik. Hozzátette, hogy a nagykövetség csapata figyelemre méltó munkát végez nehéz körülmények között.

Milyen okokból kérhetik a burkinai hatóságok a francia nagykövet távozását?

A Le Monde szerint a nagykövetnek a Koudougou-ban élő francia állampolgároknak írt levele okozta a tüzet. Luc Hallade arra kérte őket, hogy biztonsági okokból hagyják el az Ouagadougoutól 100 km-re nyugatra fekvő várost. Azt javasolta, hogy költözzenek a fővárosba vagy Bobo-Dioulassóba. Ez a kérés arra utalhat, hogy francia hírszerzési információk szerint romlik a biztonsági helyzet.

Kapcsolódó cikkünk Franciaországnak az északi szomszédból, Maliból történő kivonulásával kapcsolatban: A franciák mennek, jöhetnek az oroszok

Egyelőre úgy tűnik, Burkina nem szakítja meg diplomáciai kapcsolatait Franciaországgal. A Jeune Afrique szerint a burkinai külügyminisztérium ehelyett azt kéri, hogy váltsák le a tárgyalópartnerét.

Két héttel ezelőtt Burkina Faso már kiutasította az ENSZ-koordinátort. A hatóságok szemrehányást tettek neki, amiért egyoldalúan úgy döntött, hogy kivonja a nem alapvető fontosságú ENSZ-személyzetet Ouagadouguból. E jelek egyértelműen a biztonsági helyzet romlására utalnak.

Kapcsolódó cikkünk arról, hogy Burkina Fasónak a francia rádióval is gondja van: Burkina Faso elrendelte az RFI felfüggesztését

(Forrás: Le Figaro, RFI)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó