Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Az 1950-es években a ruhakészítés és a varrás nem csupán Franciaország első számú gazdasági szektora volt, hanem a divat laboratóriuma!

A Palais Galliera-ban bemutatásra kerülő kollekciókat a leghíresebb szabászok és divattervezők készítették, akik mára kicsit feledésbe merültek (Jean Dessès, Madeleine Vramant, Lola Prusac). A most megrendezésre kerülő kiállításon, mintegy 100 csodálatos ruhadarab és kiegészítő mutatja be a divat fejlődését 1947 és 1957 között: a New Look megszületésétől Christian Dior haláláig.

Párizs az haute couture aranykorában nem véletlen nyerte el a divat fővárosa címet.

1947 elején Christian Dior bemutatta első kollekcióját. Véget vetett a katonanős megjelnésnek, hiszen a háború véget ért - hirdette! A kollekciójára a sikkes, nőies vonalak voltak a jellemzőek: kiemelte a nők mellének vonalát, derekukat... Ezt az új kollekciót Carmel Snow, a Harper’s Bazaar főszerkesztője "New Look"-nak nevezte el. Ez a homokóra alakot mutató stílus sokaknál kiverte a biztosítékot, de ugyanakkor óriási és gyors sikerre tett szert Dior, mellyel az évtized egyik legjelentősebb divattervezőjévé vált.

A konkurensek stílusai is meghatározóak voltak: a Balenciaga vonal, a New Look ellentéte, a Chanel vonal, mely szigorú és egyenes szabású kosztümökkel törte meg a lendületet 1954-ben.

Az 1950-es évek nagy fordulatot hozott az 1929-es gazdasági válság óta megtört francia divatiparnak, ez az időszak nagyban hozzájárult, hogy a francia divat halhatatlanná vált...

Elég csak megemlíteni azokat a párizsi divatházakat, melyek világhírűvé váltak: Jacques Heim, Chanel, Schiaparelli, Balenciaga, Jacques Fath; Pierre Balmain, Christian Dior, Jacques Griffe, Hubert de Givenchy, Pierre Cardin...

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó