Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech


Jeanne d'Arc Franciaország történelmének és azon belül Rouen városának emblematikus alakja. Itt végezték ki őt, később pedig itt isermték el ártatlanságát és avatták mártírrá.

Rouen utcáin járva többször is visszaköszön Jeanne d'Arc emléke. 2015 januárjától pedig megnyitja kapuit az ún. Historial Jeanne d'Arc emlékközpont, melynek az Érseki Palota ad otthont, amely a történelmi városrész szívében van.

Az emlékközpont célja bemutatni Jeanne d'Arc történetét és sorsát. A kiállítás egyik része elrepíti a látogatót a 15. század világába, ahol Jeanne életével ismerkedhet. Lenyűgöző kép- és filmanyag kelti életre a francia hős életét, melyek a legmodernebb technikával készülnek.

A kiállítás másik része pedig azt kívánja bemutatni, hogy hogyan is válik a történelem folyamán egy-egy személy mítosszá, hogyan válnak ők lépésről lépésre a történelem részévé. Jeanne d'Arc már az életében is legendás személyiség volt és később alakja mindinkább hőssé vált. Különböző multimédiás technikák segítségével ismerhetjük meg Jeanne élő alakját, későbbi szerepét a történelemben és azt, hogyan is hatott legendája az idők folyamán egyes tárgyakra és művészeti alkotásokra.

Az emlékközpont bemutatója francia nyelvű, azonban több nyelvű audio-guide segíti a külföldi vendégeket. Mozgáskorlátozott személyek számára is elérhetőek a kiállítások.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó