Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech
Párizs és Lisszabon polgármesterei, Anne Hidalgo (j) és Fernando Medina (b). (Crédit : Twitter @Anne_Hidalgo)

Aristides de Sousa Mendes portugál diplomata a második világháború alatt Franciaországot elhagyni akaró 30 000 menekültet, köztük 10 000 zsidót mentett meg.

Szeptember 24-én Párizsban Párizs és Lisszabon polgármesterei, Anne Hidalgo és Fernando Medina, megmentett családok leszármazottai jelenlétében felavatták Aristides de Sousa Mendes, a Világ Igazaként elismert portugál diplomata tiszteletére kialakított sétányt.

A sétány a Boulevard des Batignolles középső részén, a Rue Andrieux és a Place Prosper Goubaux között található (Párizs 8. és 17. kerülete).

Az 1940-ben Bordeaux-ba kirendelt Aristides Sousa Mendes nem volt hajlandó követni Antonio Oliveira Salazar diktátor utasításait, aki megtiltotta a konzuloknak, hogy vízumot adjanak "határozatlan állampolgárságú külföldieknek", "hontalanoknak" vagy „zsidóknak”.

Kilenc napon belül nemzetiségre vagy vallásra való tekintet nélkül vízumot adott ki minden menekültnek, aki azt kérte.

Saját hazájában kegyvesztett lett, és a Salazar-rezsim egy per után eltávolította hivatalából, majd szegénységben töltötte napjait, mielőtt 1954-ben, 69 éves korában egy lisszaboni kórházban meghalt.

Sousa Mendest gyakran hasonlítják Oskar Schindler német gyároshoz, aki zsidók százait mentette meg a deportálástól. 1966-ban a jeruzsálemi Shoah emlékmű, amely a zsidóság második világháború alatti, hatmillió halottat követelő népirtásának állít emléket, „Világ Igaza” címmel ismerte el.

A férfit tavaly, 67 évvel a halála után felvették a Portugál Nemzeti Pantheonba.

A portugál állam megtette az első lépést a rehabilitációja felé azzal, hogy 1986-ban kitüntette az Érdemkereszttel, majd később posztumusz visszahelyezte a diplomáciai szolgálatba.

A szülővárosában eltemetett diplomata emlékének megörökítése érdekében a portugáliai Cabanas do Viriatóban, a család régóta elhagyatott kastélyában múzeumot hoznak létre. A Carregal do Sal önkormányzata által 2020-ban átvett projektet 2023-ban nyitják meg a nagyközönség előtt.

Október 2-ig a bordeaux-i Musée d'Aquitaine-ban „Egy konzul az ellenállásban” címmel kiállítás nyílik róla.

(Forrás: The Times of Israel)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó