Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Három embert ölt meg és tizenhatot sebesített meg három támadásban a dél-franciaországi túszejtő pénteken, legalább két sebesült állapota súlyos - közölte Emmanuel Macron francia államfő péntek este. Egy embert előállítottak az ügyben. A párizsi főügyész újabb részleteket közölt a merényletről.

Az államfő közölte, hogy Franciaország iszlamista terrortámadást szenvedett el. Hozzátette: a biztonsági szolgálatok vizsgálják, hogy az Iszlám Állam terrorszervezetnek köze volt-e a támadáshoz. Ismételten hangsúlyozta, hogy ő, akárcsak miniszterelnöke és kormánya, elkötelezett a terrorizmus elleni harc iránt.

Emmanuel Macron, aki brüsszeli látogatását lerövidítve tért vissza Párizsba, a belügyminisztériumban tartott rövid sajtótájékoztatóján nagyra értékelte a rendvédelmi szerveknek az akcióban tanúsított elkötelezettségét és szakmaiságát.

Külön szólt Arnaud Beltrame 45 éves csendőrtiszt hősiességéről, aki önként vállalta, hogy a támadó által élő pajzsként használt túsz helyett a túszejtővel marad. Mint mondta, az alezredes az életéért küzd. A BFM hírtelevízió úgy tudja, hogy a férfit a torkán érte a lövés.

Így történt

  • Péntek délelőtt a 26 éves Redouane Lakdim marokkói származású, carcassonne-i lakos először megállított egy gépkocsit, rálőtt vezetőjére és utasára, majd Carcassonne-ban a kaszárnya közelében kocogó rohamrendőrökre lőtt, ezután hajtott a kisváros szupermarketjéhez, ahová kézifegyverrel több lövést leadva behatolt, és túszokat ejtett.
  • A támadó a rendőrök közbelépésére a túszok többségét elengedte.
  • A csendőrség alezredese önként vállalta, hogy a támadóval marad az utolsó túsz elengedésérért cserébe. Működő mobiltelefonját az asztalra helyezte, a csendőrség elit egységének tagjai ezen keresztül hallották meg, hogy a túszejtő rálőtt, megrohamozták az épületet, és megölték a támadót.

Lakdim azt állította, hogy kapcsolatban áll az Iszlám Állammal, a terrorszervezet közleményben vállalta magára a támadás elkövetését, és a túszok elengedéséért állítólag Salah Abdeslam, a 2015. november 13-i párizsi merényleteket elkövető kommandó egyetlen életben maradt tagjának szabadon engedését követelte.

Frissítés: újabb részletek a merényletről

Francois Molins párizsi főügyész, a terrorelhárítási ügyészség vezetője, aki péntek délután Trebes-be érkezett, megerősítette, hogy a támadó Marokkóban született. Elmondta, hogy a férfi egy fehér Opel Corsa gépkocsiból lőtt rá Carcassonne-ban a civil ruhában kocogó rohamrendőrökre, mintegy 200 méterre a laktanyájuktól. Előzőleg súlyosan megsebesítette a gépkocsi vezetőjét, utasát pedig megölte. A szupermarket előtt megtalálták az elrabolt gépkocsit.

A főügyész elmondta, hogy az ügyészség egyebek mellett terrorszervezet keretében elkövetett szándékos emberölés, emberölési kísérlet, bűnszövetkezetben elkövetett bűncselekmény ügyében indít nyomozást. Tisztázásra vár, kitől és hogyan tett szert a támadó a fegyverre - mondta. Hozzátette, hogy az ügyben egy személyt előállítottak, akiről közelebbit nem közölt, csak annyit árult el, hogy az elkövetővel együtt élő nő az illető.

Francois Molins megerősítette, hogy a férfit a carcassonne-i bíróság több ízben is elítélte kisebb bűncselekmények - 2015-ben kábítószer-élvezet - miatt, 2016 és 2017 között pedig a hírszerzés figyelte, de a férfi nem mutatta a radikalizálódás előjelét. (InfoRadio)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó