Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A második napon a már tegnap megismert Bastiából indult a mezőny. Innen a sziget másik csücskében fekvő Ajaccio városa felé vették az irányt, méghozzá átszelve Korzikát ÉK-DNy irányban.

A térképre és a szakasz profiljára ránézve láthatjuk, hogy a szakaszt hegyvidékes területen való áthaladás nehezítette. A szakaszba beiktatott hegyek közül a Vizzavona a leghíresebb, mivel kiemelkedő természeti értéket képez a vizzavonai erdővel együtt, ráadásul a hegyen található egy régi erőd és a tövében épült egy kis kápolna is (Notre-Dame des Neiges).

A szakaszról tömören, szurkolói értékelés

A 2. etap "angolosan" intermediate szakasznak nevezhető, mivel ugyan már hegymenet is volt a befutó még sík terepen zajlott. Aktív emberekből ezen a napon sem volt hiány, újból bepróbálkozott Lars Boom, az Europcar ismét megmutatta magát David Veilleux személyében, mellettük Kadri és Ruben Perez tekert az élen. Az első hegyen Boom vitte el a pontokat, ám a szökevények előnye még minimális volt. Később pedig Kadri ellépett társaitól és egy kisebb előnyt épített fel magának.

Eközben a hegyeken hátrébb leszakadt a sárga trikós Kittel, Cavendish és Kristoff is, míg a mezőny elején a Cannondale diktálta az iramot. Ezek után a jó hegyimenő Rolland iramodott meg és begyújtötte első hegyi pontjait, ezzel a pöttyös trikót is megszerezve. Az utolsó emelkedőn Flecha és Gautier támadott. Erre a Sky csapata Porte vezetésével ritmusváltással reagált, ami azt eredményezte, hogy Froome is elindult a mezőnyből. Őt követte Evans és csoportja, akik vezetésével utolérték Flechát.

Az igazi győztes támadást Bakelants hajtotta végre

Aztán Gautier-t is befogták, de kialakult egy újabb sor: Bakelants, Fuglsang, Izagirre, Mori, Chavanel és Flecha. Sylvain Chavanel 34. születésnapja alkalmából megindult közülük és kicsit sikerült is elhúznia. Az igazi győztes támadást azonban Bakelants hajtotta végre, aki hősiesen küzdve a célvonalig megnyerte a szakaszt. Mivel 1 mp-et vert a többiekre, így ő lett a sárga trikó új tulajdonosa. Az etap legnagyobb esélyese a szlovák Sagan 2. helyen végzett.

Górcső alatt a franciák

A rutinos kerékpárrajongók megszokhatták már, hogy a franciák minden évben bizonyítani akarnak hazai földön, ennek érdekében minél több szökést vállalnak be. Ma sem hiányozhatott legalább egy francia a szökevények közül, ezt a számot viszont megduplázták. Kadri és Veilleux személyében két jó "hegyimanó" is nyeregben volt az élen. A nap francia hőse azonban mindenképpen a pöttyös trikóra is esélyes Pierre Rolland, aki bátor megindulása révén értékes pontjainak köszönhetően pöttyös trikós lett. Az igazi hegyekre azonban még várnia kell.

Rolland

Cél: Ajaccio

Ajaccio Korzika DNy-i szegletében közvetlenül a part mentén található. Jellegzetes ismertetőjegye a kikőtésre, tengeri kereskedelemre alkalmas öböl mellett a félszigeten magasodó genovaiak által épített Parata torony, mely a Sanguinaire-szigetekkel együtt különleges természetvédelmi érték.

A Parata torony Ajaccionál

A szigetcsoport nevét valószínűleg hajósok adták, mivel a sang azaz vér szó a naplemente lilás fénysugaraival vérvörösre festett sziklákra utalhat. A terület flórája és faunája egyaránt gazdag. Utunk során találkozhatunk a kecsketövis rokonával (Calicotoma spinosa), pisztáciával és láthatunk olyan állatokat, mint a vándorsólyom, a halászsas vagy a sárgalábú sirály.

A szabadba vágyók a torony felé vezető úton fedezhetik fel ezt az egyedülálló ökoszisztémát. A város azonban ismertséget annak köszönheti, hogy itt született a franciák emblematikus alakja, az ember, aki ki akarta terjeszteni uralmát egész Európára: Napoléon Bonaparte korzikaiul Napulione Buonaparte. Szülőházát turisták nagy tömege látogatja meg és a relikviák alapján próbálják felfedezni, hogy milyen ember volt valójában. Nevét és emlékét utcák illetve szobrok őrzik.

Napóleon szülőházának homlokzata Ajaccióban

A település híresebb szülöttei közé tartozik még a szemérmetlen énekesnő Alizée és Tino Rossi.

{youtube}

{/youtube}

Gasztronómia szempontjából is érdemes ellátogatni Ajaccióba, ugyanis lehetőség nyílik megízlelni az igazi korzikai brocciu-t (ez egy a túró és joghurt határán lévő sajt, ún. fromage frais), az aziminut (ez afféle halászlé hallal és tenger gyümölcseivel gazdagon) és a canistrellit, ami egy kekszféle, amelyben fehérbor, ánizs és citrom is található.

Bruccio (Brocciu)

Canistrelli

A kultúra pártolása végett tánc -és filmfesztiválokat illetve képregényvásárt rendeznek. A sportból aktívan kiveszi részét a város, mivel regattát és díjugrató versenyt is rendeznek minden évben. Egyszóval Ajaccio az aktív és a passzív pihenés számára is alkalmas, kiváló klimája miatt a légzőszervi megbetegedéseket is enyhítheti.

További információ: www.ajaccio.fr

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó