Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Az utolsó korzikai napon az Ajacciótól messze északra lévő Calvi partmenti városába tekertek a biciklisek követve a parton magasodó hegyek szikáit. Egy újabb átmeneti szakasz várt rájuk kisebb beiktatott hegyekkel és lejtmenetekkel a végén sprintbefutóval.

Scandola

A Szív sziklája

A szakaszról tömören, szurkolói értékelés

A szakasz kora reggel indult útnak, hogy a befutó után ki repülővel, ki hajóval még időben átérjen Nizzába. A tenger mellől vágtak neki, miközben elbúcsúztak a várostól láthatták a Tino Rossiról elnevezett kikötőt is. A várost nem sokkal elhagyva megadták a jelet a valós rajtra és máris nagy étvággyal vágtak neki egy kisebb hegynek (dombnak).

A szakasz összefoglalója

Hamar kialakult a nap szökevénycsoportja, mely a Westra-Minard-Clarke-Vuillermoz-Gauthier ötösfogat volt. A nevekből látszik, hogy a franciák ismét elszántnak tűntek és szakaszt akartak nyerni. Előnyük megnőtt hirtelen.

Az első negyedik kategóriás hegyre az ausztrál Simon Clarke ért fel elsőnek, akinek a sprinthajrát is sikerült megnyerni. A következő két hegyre ismét ő ért fel elsőnek, eközben a mezőnyben a Sky és a Saxo presszionált, majd a BMC és a Belkin is előre jött. Az utolsó hegy előtt a szökevények előnye egy percre csökkent és a pöttyös trikó Rolland megpróbálta utolérni a szökevényeket. Gautier, aztán Minard és Clarke is támadott elől.

A pöttyösre hajtó Clarke-ot még a hegy csúcsa előtt megelőzte Rolland és bebiztosította hegyi elsőségét. A franciát a lejtmenetben Nordhaug és Nieve próbálta utolérni, hozzájuk csatlakozott később a mindig aktív Chavanel. A magányosan tekerő Rolland-t utolérték és négyen próbáltak összedolgozni a sikeres szökés érdekében, azonban a sprinterek csapatai eldöntötték, hogy nem ér haza még egy szökés.

A befutó Peter Sagannak feküdt, aki azonban egyedül maradt és az Orica emberei megették őt, így későn reagálva tudott kibújni a mezőnyből, ezzel már csak a második helyet tudta megszerezni. A győztes az ausztrál Simon Gerrans lett. Mark Cavendish, Kittel és Degenkolb előzőleg leszakadtak és nem bírták a tempót, így még nincs szakaszgyőzelme idén a manx-i nyílnak. Számomra izgalmas volt a befutó és nem történt nagy meglepetés, csupán az Orica jól megtervezett felvezetése volt kicsit meglepő. A régi szép Columbiás időkre emlékeztető felvezetés volt.

Górcső alatt a franciák

A szökésekben mindig jó franciák ezúttal sem okoztak csalódást, mivel hárman is részesei voltak a sokáig vezető élbolynak. Az csalódás, hogy a hegyeken nem tudtak mit kezdeni Clarkekal, viszont Rolland ismét villogott. Ennek köszönhetően még a pöttyös trikó büszke tulajdonosa. A másik becsülendő teljesítmény Chavanelé, aki elszántan vágott neki egyedül és próbálta meg újból a lehetetlent. Ezek után megérdemelne egy vagy több szakaszgyőzelmet is, majd a hegyekben!

Cél: Calvi

Calvi kisvárosa gazdasági és turisztikai központ az ÉNy-i parton. Legendák szerint híres szülötte a nagy felfedező Kolumbusz Kristóf (Christophe Colomb), aki tévedésből Amerikát fedezte fel India helyett.

A citadella Calviban

A város jelképe és egyik legszebb műemléke a 15. században, a genovai megszállás alatt épült Citadella, melynek labirintusszerű kis utcáiban el is lehet tévedni. Eközben a Citadella lábánál a kikötő található, amelynek hangulatát az éttermek és kávézók fokozzák.

Így néz ki a kikötő a Citadelláról nézve

Egyszerűen festői látvány tárul elénk, ideális hely a romantikus érzelmek kibontakozására. A kisváros kedvelt turisztikai célpont, mivel nagy strandja van, ahol vízisportok tömkelege áll rendelkezésünkre (pl.: vízisi, jet ski, szörf) és alkalmas napozásra is, illetve a csodás hegyvidéki tájat különböző jelzett és jól karban tartott, tiszta turistautakon járhatjuk be. Egyszóval Calvi mindenkit szeretettel lát városában.

Többségünk ezen a parton is szívesen eltöltene pár napot...

A gasztroturisták számára is tudok ajánlani pár ínycsiklandozó ételt, italt. Kiváló minőségű borai mellé érdemes megkóstolni a Marsulinu és Calinzanicu nevű sajtjait, melyek közül a Marsulinu juhsajt. Ismert még Cucciuelles nevű keksze és mézéről is híres a város és környéke.

A marsulinu - juhsajt (fromage de brebis)

Kolumbusz mellett az angol Nelson admirális is kötődik Calvihoz, nem éppen örömteli vonatkozásban. A Trafalgarnál győztes admirális 1794-ben Calvi erődjének ostrománál ugyanis a harc közben elveszítette jobb szemét és arca is súlyosan megsérült.

Calvi még kulturális rendezvényeivel is magához csalogatja az érdeklődőket, ugyanis minden évben júniusban megrendezésre kerül a Calvi Jazz Fesztivál az igényes könnyűzene kedvelői számára, olykor többszólamú dalok szólalnak fel. Mindezek mellett Calvi megkapta virágos város címet is.

További információ: www.villedecalvi.fr

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó