Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A 4. szakasz egy 25 km-es csapatidőfutam volt, melynek pályája se nem nehézre, se nem kanyargósra sikerült. Az élen végzett csapat emberei közül a legelső célvonalon áthaladónak megvolt az esélye arra, hogy minden bizonnyal átvegye a sárga trikót.

A szakaszról tömören, szurkolói értékelés

A nizzai időfutam egy kis "pihenés" volt a kerekesek számára, miután csak egy közepesen hosszú időfutamot kellett teljesíteniük. Ez az időfutamspecialisták számára öröm, a sprinterek számára szenvedés volt. Az előzetes várakozások a Sky, az Omega első helyezését jelezték előre, jó szereplést vártak a Saxotól, a BMC-től, a RadioShacktől. Az időfutam azért is érdekes volt, mivel az első szakaszon bukottaknak ez most nagyobb megerőltetést jelenthetett. Nagy meglepetésre azonban az első szakaszon komolyabb sérülést szenvedett regnáló időfutambajnok Tony Martin óriásit tekert, amivel majdnem megnyerték a szakaszt és a sárga trikót.

A nagyon erősnek titulált Sky "alulteljesített", a csapat összetételéhez képest csak harmadikak lettek. A BMC és a RadioShack közepes, de jó időt ment. A nap meglepetése mindenképpen az Orica-GreenEdge ereje és győzelme volt. Ők tűnnek eddig a legerősebb csapatnak. Ezáltal a tegnapi szakaszgyőztes Gerrans vette át a sárga trikót, melyet nagy eséllyel megőrizhet a Pireneusokig.

Górcső alatt a franciák

A francia csapatok erőssége nem feltétlenül a csapatidőfutam. Ezért nem meglepő, hogy inkább a hátsó régióban végeztek. Azért kiemelném a franciák közül az Omegában szereplő Sylvain Chavanelt. Chavanel jó tempómenőként és többszörös francia időfutambajnokként hasznára válhatott csapatának az időfutam során.

Helyszín: Cote d'Azur-Provence, Nizza

Soyez bienvenu(e)s à Nice!

Nice vagyis Nizza Côte d'Azur fővárosaként egy vibráló, gyors ütemben fejlődő város, mivel része a déli folyosónak nevezett új, rohamosan fejlődő uniós területnek. Legfőbb előnye kiváló fekvése és éghajlata. A fejlődés minden irányra hat, legyen szó művészetekről, technológiáról, új tervekről, környezetvédelemről. A gyorsuló élet ellenére a modern és nyüzsgő városnak mégis sikerült megőrizni saját életstílusát és vendégszeretetét. A 350 ezer lakossal bíró város a második legnépszerűbb, leglátogatottabb hely Párizs után. Idilli és groteszk látvány lehet egyszerre a már-már havas magashegység, az Alpok és a Földközi-tenger találkozása.

Nizza óvárosa
 
A különleges környezet megóvása érdekében a fejlesztések hangsúlyát a környezet, a természet és a kultúra védelmére fektetik. Nizzában felelevenedik újra a történelem, a színek és formák életre kelnek a galériák műtermeiben, lehetőséget nyújt a kikapcsolódásra, szórakozásra és a természet megismerésére. A csodás tengerpartot hozza közelebb hozzánk a Promenade des Anglais vagyis az Angolok sétánya.

Promenade des Anglais

A sétányt arról a pár gazdag emberről nevezték el, akik befektették a pénzüket a sétány kiépítésébe. Eredeti neve Nissart dialektusban: Camin deis Anglés. Azután kapta meg mai nevét 1860-ban, hogy Nizzát Franciaországhoz csatolták. A helyiek csupán egyszerűen sétánynak (La Promenade) nevezik, röviden: La Prom. Vasárnaponként bicikliseket, babakocsisokat és komplett családokat láthatunk rajta közlekedni.

Promenade des Anglais

A legfontosabb nizzai eseménynek is a színhelye. A nizzai karneválról van szó (Carnaval de Nice), ami minden év februárjában zajlik. A karneváli kocsik vonulása mellett a leghíresebb esemény az ún. Bataille des Fleurs vagyis a virágok csatája. Ez abban nyilvánul meg, hogy ki tud szebb kompozíciót kihozni virágokból, talán a debreceni Virágkarneválhoz lehet hasonlítani.

Karnevál Nizzában

A jó, tengerparti klímájú városban a Massena tér köré építettek egy 12 hektár méretű parkot is, melynek átadása és használatba vétele szeptemberben várható. Ez is a környezet megóvását szolgálja, ugyanis egy nagyváros légszennyezettségét csak a zöldövezetek növelésével lehet enyhíteni, csökkenteni. Mindezek mellett a kultúra és a művészet szerelmesei is megtalálják helyüket a 19 múzeum vagy galéria valamelyikében. Matisse festményektől kezdve Chagall alkotásokig akár avant-garde műveket is találhatunk.

Matisse: Zöldsugaras portré
 
Nizza óvárosi részébe is érdemes ellátogatni, szigorúan gyalogos közlekedéssel, hiszen várost nézni gyalog a legjobb, és autóval különben sem szabad megállni az út középén, csodálkozva nézni az épületeket. Az óvárosra az itáliai szűk, árnyékos utcák és a szárd stílusú paloták a legjellemzőbbek, melyek homlokzatai színpompásak.

Chapelle de la Miséricorde

A Chapelle de la Miséricorde pedig az egyházi építészet nizzai barokk stílusára a legjobb példa. Ha az óvárosról van szó, akkor nem szabad kihagyni az úti célokból az egyik legnevesebb piacot is, a Cours Saleyát, ahol zöldségeket, gyümölcsöket, és virágokat is kaphatunk. Néha bolhapiacot is rendeznek ezen a helyen.

Chateau de Valrose

A stílusok sokféleségének megjelenéséről árulkodnak a különböző paloták, mint a neogótikus Chateau de Valrose, ami ma a Tudományok Egyeteme vagy a keleti barokk ihlette Chateau de l'Anglais, ami a helyi Szépművészeti Múzeum. Híres látnivaló még a Saint-Nicolas ortodox orosz katedrális, a Parc Impérial mellett épült.

Chateau d'Anglais

A másik csodás épület a Promenade des Anglais-n lévő Hotel Negresco, amely több mint 100 szobát és kivételes luxust kínál. Kevésbé gazdag vendégek számára alkalmasabb szállás a Villa Rivoli, amely szintén csodás külsejű hotel. A városnézéshez azonban a gyalogos úton kívül bérelhetünk kerékpárokat a város egész területén és igénybe vehetünk egy háromkerekű kocsit is, mellyel körbevisznek a látványosságok mellett. A French Riviera Pass segítségével pedig korlátlanul használhatjuk az emeletes városnéző buszt, ingyenesen beléphetünk a múzeumokba és más idegenforgalmi helyekre.

A Hotel Negresco

A szemünk mellett a hasunk sem marad üresen ebben a városban. Megkóstolhatjuk a helyi pizzakülönlegességet a pissaladiere-t. A pissaladiere tulajdonképpen olyan pizza, melyről hiányzik a paradicsomszósz és a feltétek is különlegesek: megpírított hagyma, olívabogyó, fokhagyma és ajóka ismertebb néven szardella, sőt a franciák még sajtot sem tesznek rá. Általában előételként ajánlják fogyasztani. Érdemes még megízlelni a nizzai salátát (salade nicoise), amelyben paradicsom, zölbab, tonhal, szardella, kemény főtt tojás, cailletier (Nizza környékén termelt olajbogyó) és némi ecet van. Hagyományosan piros paprika, articsóka, újburgonya és némi párolt zöldség is volt benne.

A Pissaladiere
 
Szerintem kihagyhatatlan helyszín mindenki számára a város leghíresebb és a világ talán legfinomabb fagyiját kínáló fagyizója a Fenocchio. 1966-os megalakulása óta nemcsak az óvárosban, hanem a Cours de Saleya közelében is megtalálható. Az ízlelőbimbók megdolgoztatására összesen 94 ízt kóstolhatunk meg. A klasszikus fagyik (mint a csoki, a vanília, a puncs és egyebek) mellett újdonságokat is kipróbálhatunk, ha merjük: rebarbarás, kaktuszos, rózsás, kakukkfüves, paradicsomos, levendulás fagyi.

Glacier Fenoccio
 
A városhoz szorosan kötődik pár híres személy is, közülük a fauvizmus egyik képviselője Matisse a leghíresebb talán. Műveit a róla elnevezett múzeumban tekinthetjük meg. A többi híres ember Suzanne Lenglen többszörös Grand Slam győztes teniszezőnő, Yannick Agnel úszó, Hugo Lloris kapus. Giuseppe Garibaldi a vörösinges vezére is nizzai születésű volt. A városnak első osztályban szereplő futballcsapata is van. Az érdeklődőket vonzhatja még a Nizza Jazz Fesztivál, a Nizzai könyvvásár.

A város szépségéhez hozzátartozik, hogy színes virágokban sincs hiány, ezért is volt már négyszer virágos város.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó