Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Június 29-én, szombaton kezdetét vette a világ legnagyobb kerékpáros sporteseménye, a 100. Tour de France - ami egyben egy csodás francia körutazás is!

2013-ban, a 100. Tour de France-on június 29. és július 21. között 3 hét alatt 21 szakaszt és 3 479 kilométert kell teljesíteni 22 csapat 198 versenyzőjének. Ezek között 7 sík, 5 változó domborzatú és 6 hegyi etap szerepel, 4 hegyi befutóval. Egy 25 kilométeres csapatidőfutam, egy 33 kilométeres sík egyenkénti időfutam és egy 32 kilométeres hegyi egyenkénti időfutam (2 emelkedővel) is helyet kapott az itinerben (ez összesen 90 km az óra ellen), 2 pihenőnap mellett.

A 100. Tour de France útvonala

Trikók, Pénzdíjak:

Maillot jaune {majjo zson} – Sárga trikó

A leglaikusabb sportkedvelő is ismeri ezt a legendás ruhadarabot, amely megannyi kerékpárosnak adott már extra motivációt 1919-es debütálása óta. 26 éve a francia nemzeti bank (LCL) öltözteti sárgába az adott szakasz után legkevesebb összidővel rendelkező kerekest. Érdekesség, hogy 1904 és 1912 között nem az óra, hanem pontverseny döntötte el, ki nyeri a Tourt.

Az örök ranglistát Eddy Merckx vezeti 96 sárga trikóban töltött nappal és 5 Tour győzelemmel. A 2013-ban résztvevők közül Thomas Voeckler áll a legelőbb helyen: 20 napig viselhette a ruhadarabot, így Gino Bartalival egyetemben a 19. helyen áll. Idén 134 millió magyar forintnak megfelelő összeg üti a végső győztes markát.

Maillot vert {majjo ver} – Zöld trikó

A Tour 50. születésnapjára (1953-ban) tért vissza a pontozásos verseny, ám ezúttal egy külön versenyként, főként a sprinterek számára. Minden befutónál és szakasz közben elhelyezett részhajránál osztanak pontot, de a legtöbbet a sík szakaszgyőzelem éri (45 egység).

1992-óta hűséges támogatója a versenyszámnak a francia nemzeti fogadóiroda (PMU), amit a győztesnek járó 25 000 euró is fémjelez. Idén várhatóan Mark Cavendish és Peter Sagan csatáját hozza majd a zöld trikó, ám Erik Zabel hatszoros rekordjától igencsak messze vannak 1-1 elsőségükkel.

Maillot blanc à pois rouges {majjo blan á poá rúzs} – Piros pöttyös trikó

Az összetettben kevésbé esélyes, de jó hegyimenők, szőkésspecialisták számára lehet cél a pöttyös trikó. Bár már 1905-ben is megnevezték a verseny legjobb hegyimenőjét, megkülönböztetett trikó csak 1975-óta jár ezért a képességért. A pontozás természetesen nagyban függ a hegy kategóriájától és célhoz való közelségétől.

Richard Virenque 7-szeres győzelme megközelíthetetlennek tűnik, a legutóbbi duplázásra is 2006-ban került sor Michael Rasmussen jóvoltából. A támogató Carrefour (francia nemzetközi áruházlánc) 25 ezer euróval jutalmazza azt, aki a párizsi dobogón is felhúzhatja magára a mezt.

Maillot blanc {majjo blan} – Fehér trikó

1975-ben a fehér trikó is debütált. Bár a szabályok gyakran változtak, sőt 1989-99 közötti intervallumban nem is osztották ki, de az elv máig változatlan: a cél, hogy felhívják a figyelmet a fiatal tehetségekre. Andy Schleck és Jan Ullrich tartja a rekordot 3-3 fehér trikóval, idén Tejay van Garderen duplázhat (ám a rekord beállításáról már ő is lecsúszott).

2003-tól a Škoda támogatja a fiatalok versenyét, idén 20 ezer euróval.

Fehér rajtszám

8 tagú zsűri figyeli szakaszról-szakaszra (az időfutamok kivételével), hogy ki a leginkább támadó szellemű versenyző. A díj nyertese másnap piros alapon fehér rajtszámot viselhet. A háztartási gépeket gyártó Brandt 8 éve díjazza az agresszivitást, a végső győztest 20 ezer euróval.

Sárga rajtszám és sisak

Minden évben díjazzák a legsikeresebb csapatot is. Itt a 3 összetettben legjobban álló versenyző ideje mérvadó (kivéve a csapatidőfutamot), és a csapat sárga rajtszámot és sisakot köteles viselni. A Group Digital (elektronikai áruház) 2010-óta támogatja ezt a külön versenyt, idén 50 ezer euróval.

A Tour természetesen része az UCI World Tour sorozatának, így ebből a szempontból is értékelik a versenyzőket. Nem elhanyagolandó tény, hogy az összetett első helyezett markát 200 pont üti, és még a 20. is kap 4-et. A szakaszok végén 20-10-6-4-2 a leosztás az első 5 befutott versenyző között.

A 3 nagy körversenyt közül a Tour de France volt az utóbbi időkben az egyetlen, amelyen nem lehet jóváírásokat szerezni – ez 2013-ban sem változik, pedig az itinerre pillantva nagy harc dúlna a legjobbak között a bónuszmásodpercekért, melyek helyezések sorsáról dönthetnének a top6-ban is.

Mint ahogyan azt az elmúlt években megszokhattuk, idén is 2 kísérőautó áll a 9 tagú gárdák rendelkezésre. A hivatalos szabálykönyvben olyan apró érdekességeket olvashatunk, mint a szakasz közbeni mobiltelefonálás tiltása, és azt sem nézik jó szemmel, ha valaki napszemüvegben jelenik meg egy hivatalos sajtótájékoztatón. (Forrás: bikemag.hu)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó