Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

2021. május 25-én a Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI), valamint a Magyarországi Afrikai Nagykövetek Csoportja kerekasztalbeszélgetést tartott “Új kezdet az afrikai gazdaságok számára: az Afrikai Szabadkereskedelmi Övezet (AfCFTA)” címmel.

Az eseményt a nemzetközi Afrika-nap tiszteletére tartották, és a nemrégiben alapított Afrikai Kontinentális Szabadkereskedelmi Övezetet helyezte középpontba. A beszélgetést Baranyi Tamás, a KKI igazgatóhelyettese moderálta.

Karima Kabbaj nagykövetasszony, Marokkó magyarországi nagykövete és az afrikai nagykövetek csoportjának vezetője arról beszélt, hogy a Covid-19 járvány után gyorsan visszaállhat az afrikai növekedés, annak ellenére is, hogy más kontinensek országaitól eltérően itt nem voltak elérhetők a nagy banki mentőcsomagok. Véleménye szerint az afrikai szabadkereskedelmi övezet lesz a kulcs a járvány utáni élethez. A szintén marokkói Latifa El Boubdellaoui, az AfCFTA korábbi főtárgyalója az egyezmény létrehozásával kapcsolatos tapasztalatairól szólt és kiemelte: Afrika még mindig a legkevésbé integrált kontinens, de nyitott az üzleti lehetőségek irányába, és kész a jogi és infrastrukturális harmonizációt megtenni.

Rui Pedro Livramento, Angola főtárgyalója az AfCFTA-ban és az ország ghánai kereskedelmi attaséja az afrikai integráció történetét elevenítette fel és többek között az országok gazdaságának digitális átállását sürgették. Sonia Benziada algériai szakértő és az AfCFTA delegációjának tagja Algériának a szabadkereskedelmi övezet létrehozásában nyújtott szerepéről beszélt. Végül Dr. Benes Károly, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Afrika főosztályának vezetője emelte ki, hogy Afrika gazdaságtörténetében mérföldkő az AfCFTA, illetve ismertette a Magyarország és az egyes afrikai országok között tárgyalás alatt álló kereskedelmi egyezményeket és diákcsereprogramokat.

A kérdések során további részletekbe menő beszélgetés alakult ki az AfCFTA-ról, többek között Abdelkarim Hermi tunéziai nagykövet kérdései nyomán. Egy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara képviselője által tett megjegyzés nyomán a beszélgetés végén egy sor jó gyakorlat és tanács hangzott el azoknak a magyar befektetőknek, akik afrikai országokban fektetnének be.

A teljes felvételt itt hallgatható meg:

Forrás: KKI

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó