Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Váratlan karriert fut be a Francia Idegenlégió ének- és zenekara: az eddig közel 50 ezer példányban elkelt első albumuk megjelenése óta sorra adják a koncerteket. Szerda este a párizsi Invalidusok Szent Lajos templomában léptek fel nagy sikerrel.

A "Fegyvertan" témája a Francia Idegenlégió. Egy elithadsereg, melyet eredetileg külföldi önkéntesek számára hoztak létre.

Az Idegenlégióba csak Franciaországban lehet jelentkezni. A felvételi eljárás alatt a szállást és ételt ingyenesen biztosítják a jelöltek részére.

Lábbal tiporják az emberi jogokat a francia idegenlégióban - állítja egy, a katonák jogainak védelmére szakosodott egyesület. "Tarthatatlan, amit néhány perverz altiszt művel a legénységgel" - nyilatkozta az InfoRádiónak a szervezet elnöke.

A francia tévécsatorna összeállítása. Hangulatkép - francia nyelven.

A Légió alapszabálya, franciául Code d'honneur (ejtsd: kód donőr). Aki jelentkezik, annak meg kell tanulnia - persze franciául, hiszen a Légió a Franciaország haderejének része.

Bármilyen lehet a származásod, a vallásod, a nemzetiséged, akármilyen végzettséggel rendelkezel, bármilyen lehet családi vagy egzisztenciális helyzeted, a Francia Idegenlégió egy új lehetőséget kínál életed megváltoztatásához.

Az idén fordult elő először, hogy egy nemzetközi békefenntartó erő francia egységének javát nem az idegenlégió adta. A 175 éves elitalakulatba már az interneten is toboroznak.

Kürtök LénárdMi rejlik annak a motivációnak a legmélyén, ami az életveszély ellenére a katonaélethez vonzza a fiatalokat? Mi tesz ennyire elkötelezetté egy huszon-, esetleg tizenéves fiút, hogy a háború okainak mérlegelése nélkül is igyekszik tûzvonalba kerülni? Ott is, ahol a haza vagy család védelme mint indok szóba sem jöhet. Ha a civil életben önzõ, összeférhetetlen és léha volt, miért és hogyan válik egyszer csak az életét is föláldozni képes bajtárssá?

Sokat gondolkodtam azon, megjelentessem-e ezt a könyvet – de még többet azon, mi legyen a címe. Nem azért, mert nem vagyok képes egy jó címet találni, hanem azért, mert azzal a szóval „Idegenlégió”, mindent el lehet adni. A szemetet is.

Az idegenlégió eredete közvetlenül az alapítóokmányból, az 1831. március 10-i királyi rendeletből származó külföldi státus különleges jogaiból származik. A Légió francia parancsnokság alatti, külföldiekből álló összfegyvernemi harci alakulat.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

Mali és a Közép-Afrikai Köztársaság után Burkina Fasóból is...
Szavak, melyek gyakran belopóznak a beszélgetéseinkbe, összekeverjük...
A forradalom kitörésének évfordulója a három magyar nemzeti ünnep...
Les origines païennes se confondent avec les origines religieuses,...
A francia "B" csapatnak is nevezett marokkóiak kiesésük (2-0)...

Franciatanárok

  • 1
Idoménée fut créé le 29 janvier 1781 au théâtre Cuvilliés de Munich, sur commande du Prince Électeur de Bavière à l´occasion du carnaval. Malgré le succès remporté, l´opéra ne connut que trois...
Créé le 18 mai 1779 à l´Académie royale de Musique en présence de Marie-Antoinette, Iphigénie en Tauride est l´avant-dernier opéra que nous a laissé Gluck. Ce fut d´emblée un immense succès. A un...
„Nous invitant pour un voyage entre la Budapest d´aujourd´hui et celle du temps de son occupation par l´Allemagne nazie en passant par Paris et Vienne, l´auteur nous conte les aventures d´un jeune...
L´Orchestre du Festival de Budapest (BFZ) et son chef fondateur Iván Fischer ne sont plus à présenter, tant leur talent est reconnu de par le monde.
„ M ême le lustre en était renversé” … c´est ainsi qu´Iván Fischer et son équipe titrent le communiqué publié au retour d´une tournée effectuée en Europe.
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó