Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Váratlan karriert fut be a Francia Idegenlégió ének- és zenekara: az eddig közel 50 ezer példányban elkelt első albumuk megjelenése óta sorra adják a koncerteket. Szerda este a párizsi Invalidusok Szent Lajos templomában léptek fel nagy sikerrel.

A "Fegyvertan" témája a Francia Idegenlégió. Egy elithadsereg, melyet eredetileg külföldi önkéntesek számára hoztak létre.

Az Idegenlégióba csak Franciaországban lehet jelentkezni. A felvételi eljárás alatt a szállást és ételt ingyenesen biztosítják a jelöltek részére.

Lábbal tiporják az emberi jogokat a francia idegenlégióban - állítja egy, a katonák jogainak védelmére szakosodott egyesület. "Tarthatatlan, amit néhány perverz altiszt művel a legénységgel" - nyilatkozta az InfoRádiónak a szervezet elnöke.

A francia tévécsatorna összeállítása. Hangulatkép - francia nyelven.

A Légió alapszabálya, franciául Code d'honneur (ejtsd: kód donőr). Aki jelentkezik, annak meg kell tanulnia - persze franciául, hiszen a Légió a Franciaország haderejének része.

Bármilyen lehet a származásod, a vallásod, a nemzetiséged, akármilyen végzettséggel rendelkezel, bármilyen lehet családi vagy egzisztenciális helyzeted, a Francia Idegenlégió egy új lehetőséget kínál életed megváltoztatásához.

Az idén fordult elő először, hogy egy nemzetközi békefenntartó erő francia egységének javát nem az idegenlégió adta. A 175 éves elitalakulatba már az interneten is toboroznak.

Kürtök LénárdMi rejlik annak a motivációnak a legmélyén, ami az életveszély ellenére a katonaélethez vonzza a fiatalokat? Mi tesz ennyire elkötelezetté egy huszon-, esetleg tizenéves fiút, hogy a háború okainak mérlegelése nélkül is igyekszik tûzvonalba kerülni? Ott is, ahol a haza vagy család védelme mint indok szóba sem jöhet. Ha a civil életben önzõ, összeférhetetlen és léha volt, miért és hogyan válik egyszer csak az életét is föláldozni képes bajtárssá?

Sokat gondolkodtam azon, megjelentessem-e ezt a könyvet – de még többet azon, mi legyen a címe. Nem azért, mert nem vagyok képes egy jó címet találni, hanem azért, mert azzal a szóval „Idegenlégió”, mindent el lehet adni. A szemetet is.

Az idegenlégió eredete közvetlenül az alapítóokmányból, az 1831. március 10-i királyi rendeletből származó külföldi státus különleges jogaiból származik. A Légió francia parancsnokság alatti, külföldiekből álló összfegyvernemi harci alakulat.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

L'histoire de la "Wachkyrie" qui deviendra "la Vache qui rit".
Rekordszámú, 170 új szóval gazdagodott Le Petit Larousse, a francia...
Négylépcsős nyitást tervez a francia kormány május 3. és június 30.
Keserü Ilona Rekonstrukció című festménye látható a párizsi Centre...
28 milliárd eurós támogatással újul meg az Erasmus+ program.

Franciatanárok

  • 1
Alain Lamassoure, qui fut entre autres ministre délégué aux Affaires européennes dans le gouvernement Balladur, avant de siéger vingt années durant au Parlement européen (1999-2019) se déclare...
Apr ès de longs mois de fermeture, l ´ Opéra de Budapest s ´ apprête à rouvrir ses portes au public. Certes, tout au long de la pandémie, nous avions été gratifiés de représentations diffusées en...
Paradoxalement, depuis la fermeture des salles de concert, peut-être jamais l´offre n ´ aura été si riche en matière de musique. Retransmis sans public sur les réseaux, certes, mais d´autant plus...
„ Bien qu ´ ayant choisi de présenter des airs de bravoure, ce n ´ est pas tant la performance physique qui m ´attire, que mon souci de restituer le lyrisme, le drame et la passion que recèlent ces...
Húsvéti szókincs – Vocabulaire sur Pâques
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó