Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech


Váratlan karriert fut be a Francia Idegenlégió ének- és zenekara: az eddig közel 50 ezer példányban elkelt első albumuk megjelenése óta sorra adják a koncerteket. Szerda este a párizsi Invalidusok Szent Lajos templomában léptek fel nagy sikerrel.

Légion Étrangère en Afghanistan.

A "Fegyvertan" témája a Francia Idegenlégió. Egy elithadsereg, melyet eredetileg külföldi önkéntesek számára hoztak létre.

Az Idegenlégióba csak Franciaországban lehet jelentkezni. A felvételi eljárás alatt a szállást és ételt ingyenesen biztosítják a jelöltek részére.

A france24 exkluzív adása. Két riporterük két hétig forgatott egy francia különleges egységgel. Magyar felirattal.

Lábbal tiporják az emberi jogokat a francia idegenlégióban - állítja egy, a katonák jogainak védelmére szakosodott egyesület. "Tarthatatlan, amit néhány perverz altiszt művel a legénységgel" - nyilatkozta az InfoRádiónak a szervezet elnöke.

A francia tévécsatorna összeállítása. Hangulatkép - francia nyelven.

A Légió alapszabálya, franciául Code d'honneur (ejtsd: kód donőr). Aki jelentkezik, annak meg kell tanulnia - persze franciául, hiszen a Légió a Franciaország haderejének része.

Bármilyen lehet a származásod, a vallásod, a nemzetiséged, akármilyen végzettséggel rendelkezel, bármilyen lehet családi vagy egzisztenciális helyzeted, a Francia Idegenlégió egy új lehetőséget kínál életed megváltoztatásához.

Az idén fordult elő először, hogy egy nemzetközi békefenntartó erő francia egységének javát nem az idegenlégió adta. A 175 éves elitalakulatba már az interneten is toboroznak.

Kürtök LénárdMi rejlik annak a motivációnak a legmélyén, ami az életveszély ellenére a katonaélethez vonzza a fiatalokat? Mi tesz ennyire elkötelezetté egy huszon-, esetleg tizenéves fiút, hogy a háború okainak mérlegelése nélkül is igyekszik tûzvonalba kerülni? Ott is, ahol a haza vagy család védelme mint indok szóba sem jöhet. Ha a civil életben önzõ, összeférhetetlen és léha volt, miért és hogyan válik egyszer csak az életét is föláldozni képes bajtárssá?

Sokat gondolkodtam azon, megjelentessem-e ezt a könyvet – de még többet azon, mi legyen a címe. Nem azért, mert nem vagyok képes egy jó címet találni, hanem azért, mert azzal a szóval „Idegenlégió”, mindent el lehet adni. A szemetet is.

Az idegenlégió eredete közvetlenül az alapítóokmányból, az 1831. március 10-i királyi rendeletből származó külföldi státus különleges jogaiból származik. A Légió francia parancsnokság alatti, külföldiekből álló összfegyvernemi harci alakulat.

Száz éve, 1919. december 3-án halt meg Pierre-Auguste Renoir, a...
Académie Française – Francia Akadémia
Háromszázhuszonöt éve, 1694. november 21-én született Párizsban...
L’abbé Pierre est un prêtre catholique français, fondateur du...
Franciaország kulturális minisztere, Franck Riester a francia állam...

Franciatanárok

  • 1
Le lieu, tout d ´ abord. Pour nous présenter la prochaine saison, Szilveszter Ókovács, Directeur général de l ´ Opéra, a choisi son dernier né, l ´ Atelier Eiffel qu il semble particulièrement...
À qui se lance dans l ´é tude d ´ une langue étrang ère, je recommanderais, au-delà de l´apprentissage du vocabulaire, de se lancer dans la familiarisation avec les expressions locales.
Elisabeth Leonskaja Szovjetunióban született, de 1978 óta Bécsben él. Bécs, ahonnan úgy látszik, a zongoraművésznő szeret a szomszédos Budapestre látogatni és ott szerepelni, többek között Fischer...
Née en Russie (Géorgie), la pianiste Elisabeth Leonskaïa réside à Vienne depuis 1978. Vienne d´où elle aime apparemment se rendre en voisine à Budapest pour s´y produire, notamment avec Iván Fischer...
Le 16 novembre 1919, l´amiral Horthy entrait triomphalement dans Budapest, consacrant ainsi l´écrasement de la Commune hongroise (République des Conseils)
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó