Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Bármi történjen is a futball vébé folytatásában, egyet biztosan állíthatunk: Marokkó és az afrikai kontinens egyaránt nyertese a 2022-es tornának.

A Spanyolország elleni kivételes győzelemben három marokkói játékos volt tagja a kezdő csapatnak a Mohammed VI. akadémiáról. Nayef Aguerd, Youssef En-Nesyri és Azzedine Ounahi, akik teljesen elbűvölték Luis Enrique-t. "Istenem, honnan jött ez a fickó? Kérdezte magát a sajtótájékoztatón, a kudarc ellenére. Pascal Théault a maga részéről tudja. "Ha Luis Enrique meglepődik, mert nem tudja, honnan jött, akkor igaz, mi tudjuk, honnan jött" - mondja az SM Caen korábbi játékos-edzője.

2009-ben "Őfelsége VI. Mohamed király meg akarta érteni, hogy a labdarúgás miért van mélyponton. Hosszú időn keresztül nem sikerült kvalifikálni a világbajnokságra, nem sikerült továbbjutni az afrikai kupák első fordulóján, és a fiatalok nem kvalifikálták magukat az afrikai versenyekre, és különösen a világversenyekre. Az afrikai Bajnokok Ligájában is elmaradtak az eredmények. A következtetés az volt, hogy Marokkó elvesztette az ifjúsági képzés fonalát, ami korábban a marokkói labdarúgás erőssége volt" - magyarázza Nasser Larguet, akit 2007-ben neveztek ki a projekt igazgatójának, miután lejárt a szerződése az RC Strasbourgnál.

Nasser Larguet
Nasser Larguet

Egy kolosszális projekt

A királyság tizenhárom millió eurót fektetett a projektbe, és egy ultramodern központot létesített. Nasser Larguet vezetésével az akadémiát mindenféle felszereléssel látták el.

"Nasser mindenre gondolt. Például azt akarta, hogy a gyerekek minden felületen játszhassanak. Tehát készített füves pályát, szintetikus pályát, földdel stabilizált pályát és mini homokpályát. Rendkívüli volt" - magyarázza Pascal Théault.

"A nulláról kezdtük, és ez volt a rendkívüli. Nagyszerű volt, mert nem volt sok mindenünk, amivel kezdhettük volna. 18-20 játékosunk volt, a kantin sem volt még kész. Be kellett érnünk ennyivel. Mi vagyunk az úttörők.

Pascal Théault
Pascal Théault

Bár az edzők jól érzték magukat, eleinte nem minden volt rózsás. A fejlődéshez még ki kellett találni a megfelelő formulát. Nasser Larguet nagyrészt francia képzésben részesülő munkatársaival a francia módszereket próbálta alkalmazni. A kísérlet azonban kudarcba fulladt, mert akkoriban "egy 15 éves játékos szintje egy 12 éves franica játékosénak felelt meg".

"Hat hónapig valóban katasztrofális volt a helyzetünk, és rájöttem, hogy változtatnunk kell a módszertanunkon. Ezt tettük Pascallal együttműködve. Thomasszal (Pavillon, a fizikai edző - a szerk.) egy kicsit módosítottuk a módszertant, és utána már tényleg jól álltunk a fiatalokkal" - mondja Larguet, aki 2014-ben adta át a stafétabotot Théault-nak.

A barátságos mérkőzésekkel töltött első év után a korábbi OM-edző a helyi bajnokságokba nevezte be a fiúkat. Az első igazi szezonban az akadémia már ragyog a boldogságtól: "Bajnokok voltunk a 15 éven aluliaknál, bajnokok a 19 éven aluliaknál, a 17 éven aluliaknál pedig második helyezettek. 

Ezeket az eredményeket nem feltétlenül fogadták jól a nagy marokkói csapatok, akik irigykednek az akadémia által használt infrastruktúrára. "Három kategóriából két címet nyertünk. Raja és Wydad előtt. Ez tehát biztosan fordulópont volt. Mindenki csodálkozott, hogy mi folyik itt. Mi pedig, azt hiszem, nagyon irigykedtünk, mert zavarba hoztuk az ország legjobb csapatait. 

A családok rám akarták bízni a gyermekeiket, mert az iskoláztatásukra is odafigyeltünk" - teszi hozzá Larguet. Figyeltünk az egészségükre, ami a klubokban sajnos nem volt jellemző. Igaz, hogy ez egy kis féltékenységet váltott ki. Ami a tehetségkutatást illeti, a jelenlegi, szaúd-arábiai válogatott technikai igazgató nem is célozza meg azokat a fiatalokat, akik már valahol klubtagok.

"A városokban, a falvakban végeztük a kutatást és sokat figyeltem az iskolai versenyeket, különösen például a Danone Kupát. Csak az első körben - az igazgató elmondása szerint - 15 000 fiatalt vizsgált meg, majd először 80-ra, utána pedig 37 főre csökkentette a listát, kizárva azokat, akik hazudtak a korukról, akik lemaradtak az iskolai tanulmányaikban, vagy akiknek egészségi állapota nem összeegyeztethető az élsporttal.

A tehetségkutatás szempontjai

Sok franciaországi képzési központtal ellentétben az akadémia nem utasítja el a játékosokat azzal az ürüggyel, hogy tulajdonságaik nem felelnek meg a klub filozófiájának. "Amikor játékosokat képezel, a legjobbakat kell választanod. Griezmannt nem utasíthatjuk vissza, mert kicsi és technikás, nekünk pedig domináns atletikusságra van szükségünk.

Veszélyes a túl erős dominancia, mert azt kockáztatod, hogy olyan srácokat hagysz ki, mint Gallas, Rothen, Griezmann vagy nem tudom, ki. A technika, az intelligencia és a fizikai erő szörnyetegei, akik nemzetközi válogatottak lesznek. A kritérium az, hogy a legjobbat válasszuk.  

Egy évtizedes fennállása után a Mohammed VI. akadémia már három végzősét tudta Walid Regragui kezdő tizenegyében indítani, amelyhez még hozzá kell tenni Reda Tagnaoutit, az együttes harmadik kapusát. Bár az akadémia célja a nemzeti csapat ellátása, Nasser Larguet szerint pozitívan "meglepődött azon a tempón, amellyel ezeket a játékosokat ki tudtuk termelni", különösen azért, mert egy kapussal, egy védővel, egy középpályással és egy csatárral ez egy igazi "gerinc".

Az Akadémia által kinevelt első generáció, amely már most olyan fontos az Atlasz Oroszlánjai számára, megmutathatja a kontinens más országainak, hogy a legmagasabb szintre való feljutáshoz ilyen befektetésekre van szükség.

Pascal Théault, aki húsz éve járja Afrikát, azt reméli, hogy ez a fajta infrastruktúra mindenhol virágozni fog: "Minden afrikai országban tíz olyan akadémiának kellene lennie, mint amilyen Szaléban van. Tehát az államoknak és a kormányoknak, ahogy a király is tette, a szövetségekkel együtt, ilyen projekteket kell létrehozniuk. Hogy minden régióban minden gyermeknek legyen esélye. Ez a kulcs. Ha nem kap lehetőséget, ha nincs a lakóhelye közelében, 30 vagy 40 kilométeren belül egy központ, akkor a faluból, a hátországból érkező gyerekeket tíz év múlva már nem fogod látni a világbajnokságon.

Képzeljük el, hogy Franciaországban csak a Paris Saint-Germain van. Ott a Martigues-i, bastiai, a Gironde túlsó végéről vagy északról származó srácnak esélye sem lesz.

Most már a Szaharában sem kallódik el a jövő Messije, mert itt van a Mohamed VI. akadémia.

(sofoot.com)

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó