Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A képek Villefranche-ban készültek, 2012 júniusban, de a látvány az egész Francia Riviérán hasonló. A medúzákat élelemkeresési ösztönük a tengerparthoz egyre közelebb hajtja, ezért egyre gyakrabban találkozhatnak vele a fürdőzők. Mit érdemes tudni róluk?

mt_gallery:Medúzák a Földközi-tengerben

A testüket felépítő sejtek valódi szöveteket alkotnak, több mint 97%-ban vizet tartalmaznak. A sejtrétegek között mezogloea található. Ez sok mukopoliszacharidot tartalmaz, ezért kocsonyás tapintású. Testükön egyetlen nyílás van a szájnyílás (űrbél). A szájnyílás peremén tapogatók helyezkednek el. A kisebbek planktonokkal, a nagyobb fajok kis rákokkal táplálkoznak úgy, hogy karjaikkal vizet áramoltatnak szájnyílásuk felé, beszippantják és kiszűrik a táplálékot. Az emésztetlen salakanyag aztán szintén ezen a nyíláson át távozik. A közönséges gyökérszájú medúza -Rhizostoma pulmo- (a képeken a fehér színű), áttetsző harang alakú ernyőjének átmérője néha a 80 cm-t is meghaladja. Sajátos szerve a karjai összenövésével kialakult szájcsöve, aminek segítségével, nagyobb falatokat is el tud fogyasztani. Nyolc, aránylag rövid karja van. Az emberre ez a faj teljesen ártalmatlan.

Ugyanez nem monható el az enyhén szúrós, "lila színű" világító ostoros medúzára, vagyis a Pelagia noctiluca -ra. Mivel csalánozók, karjaik végén apró csalánsejtek találhatóak. Vékony, de annál hosszabb csápjai, amik elérhetik a több métert is, a bőrfelülettel érintkezve allergiás reakciót válthatnak ki. A csípések, mely eleinte veszélytelennek tűnhetnek, kb. egy óra elteltével görcsöt és iszonyatos fájdalmakat okoznak. A csípés hatására a vérnyomás hirtelen felszökik, akár agyvérzést, szívbénulást is okozhat.

Ha ilyen csípést tapasztalunk akkor azonnal jöjjünk ki a vízből, mert rendkívül fontos, hogy a csípést követő 15-20 percen belül orvosi segítséget kapjunk.

Végezetül még egy kis érdekesség. A régi görög mítosz azt mondja, hogy a Medúza egy szárnyas szűz, aki mindenkiben félelmet kelt, és a világ végén tanyázik. A feje sárkánypikkelyes, haj helyett kígyók tekergőznek rajta. Szájából óriási vadkanszerű agyarak állnak ki, kezei vasból, szárnyai aranyból vannak. Medúza fogatát egyesek szerint, szárnyas sárkányok vontatták. Úgy tartják, hogy aki a Medúza arcába néz, az kővé válik. Ezt a mitológiai alakot Rubens is megfestette, festményének címe: Medúza fő.

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó