Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Mi lehet kellemesebb ilyen rekkenő hőségben, mint a tenger közelében strandolni, vitorlázni, búvárkodni.....Lehet ennél jobb? Bizony. Egy kellemes kirándulás a hegyekben, például. S "ha már lúd, legyen kövér" alapon miért ne Európa legmagasabb autóval járható útja legyen a cél? Ezt szeretném nektek most bemutatni. Maga a hely pedig nem más, mint a Col de la Bonette, a maga 2802 méterével.

Aki dél Franciaországba látogat, vagy itt él, annak feltétlenül ajánlom, hogy legalább egyszer látogasson el ide. Személy szerint én már jártam itt, de mivel a családom eljött meglátogatni, úgy gondoltam, ez egy remek alkalom arra, hogy ismét visszatérjek erre a csodálatos helyre. Jó ötlet volt, a látvány mindenkit lenyűgözött. A Col de la Bonette közel 2 órás autóútra található Nizzától, a Mercantour National Parkban, közel az olasz határhoz.

Az odafelé vezető út is bővelkedik látványosságokban. A magassággal arányosan változik a táj. Eleinte minden zöld, majd ahogy egyre magasabbra jutunk, úgy változnak a színek. Kopárabb lesz minden, maga a La Bonette pedig szürke, mintha egy másik bolygón járnánk. Itt jegyezném meg, hogy az út télen nem járható, le van zárva a hó miatt.

2260 méter magasságban az út keresztülmegy egy elhagyatott kis falucskán, a maga romos házaival. Ez a hely a "Le Camp des Fourches", ami egy katonai bázis volt hajdanán. Az első világháború alatt épült, akkoriban több száz katona élt itt, többen sátrakban.

Ami meglepett az út folyamán, az a rengeteg biciklis, akikkel találkoztunk. Nem gondoltam volna, hogy ennyien képesek nekivágni ennek a meredek útnak biciklivel. Arról nem is beszélve, hogy a nagytöbbségük a nyugdíjhoz közel jár. Talán a Tour de France ihlette meg őket, ami már négy alkalommal is keresztül ment itt, utoljára 2008-ban. Mindenesetre le a kalappal előttük, ahogy felkűzdötték magukat a csúcsra. Persze akadt köztük olyan is, aki a végén már alig kapott levegőt, ami nem csoda, hiszen én is éreztem, hogy ott már kevesebb az oxigén. Szó mi szó, lenyűgöző látványban volt részünk.

Bátyámmal, valahol az úton....
Kilátás fentről
Az autóút végénél
Birkacsorda feltről
Megpihentem....
Lefelémenet....
Csend és nyugalom mindenhol
Ahonnét feljebb nem lehet menni
Akik két keréken érkeztek
Együtt a La Bonette tetején
Kilátás....
Le Camp des Fourches
Az egykori katonai bázis
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó