Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Nizzáról órákat lehetne mesélni. Rengeteg a látnivaló, az érdekesség. Viszont én úgy gondolom, sokkal érdekesebb és praktikusabb, ha nem egy cikkben osztom meg veletek ezeket az információkat. Most egy általános leírás következik, aminek természetesen lesz részletekbe menő folytatása.

Nizza a második legnagyobb francia város a Fölközi tenger partján, dél Franciaországban.

A város híres tengerparti sétánya, a "Promenade des Anglais" (az angolok sétánya) nevét a 18-ik század második felében kapta az akkori angol úri osztályról, amikoris hatalmas mennyiségű arisztokrata család töltötte itt a vakációját.

Itt található a világhírű "Negresco Hotel" , ami 1912-ben épült.


Nizza főteréről (Place Masséna) nyílik a város sétálóutcája (párhuzamosan az Angok Sétányával) ahol a tútisták kedvükre válogathatnak a különféle üzletek, kávézók és éttermek között.

Ha már az éttermeknél tartunk, feltétlenül érdemes ellátogatni a Rossetti térre, ami az óváros szívében található.

Talán a legtradicionálisabb szeglete Nizzának a virág piac, a "Cours Saleya", ami éjszaka átalakul vibráló bárokká, éttermekké, ahol tipikus nizzai ételeket fogyaszthat az arra látogató.

Nem kétséges, hogy ez Nizza legaktívabb szeglete.

Nem messze innen található a Palais de Justice (Palota tér), az Igazság Palotájával, vagyis a biróság épületével.

A város bővelkedik látnivalókban, csak néhányat említve:  Csillagvizsgáló, az Akropolis, a Kocka Fej, az Orosz Ortodox Katedrális, a nizzai Notre-Dame, a város kikötője, a botanikus kert, jó néhány múzeum ("Museum Massena", "Természettudományi Múzeum", "Haditengerészeti Múzeum" stb) vagy a híres Napkirály egykori birodalma.

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó