Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Sok embernek a Cote d'Azur, a francia Riviéra hallatán a csillogás, hollywoodi sztárok, hatalmas villák, drága vitorlások és jachtok jutnak az eszükbe. Azonban, mindössze 2,5 mérföldre (4 km) Cannes-tól (ami az egyik a "sztár"-ja a francia Riviérának), van egy "oázis", a béke és a nyugalom szigete. Ez pedig a Lerins szigetek (Saint-Honorat és Saint-Marguerite). Ma megpróbálom bemutatni a kisebb sziget, a Szent Honorat-ot, ahogyan én látom.

Nevét Szent Honoratusról kapta, aki ezen a szigeten telepedett le a 4. század végén, és akinek nővére átköltözött a nagyobb szigetre Szent Margurite-ra. Mikorra elég követő csatlakoztak hozzá, Szent Honoratus épített egy kolostort, aminek jelentősége egyre csak nőtt, amíg ez lett az egyik legerősebb kolostor a kereszténységben. A kolostort a francia forradalom alatt elkobozták, majd 1790 körül a szigetet eladták és átnevezték "L'Iîle Pelltier"-nek. Hét évtizeddel később, 1859-ben a kolostor újra kezdte életét, és 1869-ben, a Sénanque apátság vette át. A mai napig szerzetesek lakják a szigetet, ahol az imátkozás mellett bort, és speciális gyógynövény esszenciát készítenek, aminek természetesen megőrzik a titkát.

A sziget és a kolostor is sok látnivalót nyújt az ide látogatóknak. Maga a sziget és a rajta található Notre Dame de Lerins Abbey népszerű turisztikai látványosság. A szigeten kijelölt gyalogutak, padok és piknikasztalok vannak "szétszórva". De a varázsa ennek a helynek több, mint csupán a természet, maga a sziget és a kolostor szépsége. Nem számít ki vagy, értékelni fogod ennek a varázslatos helynek a nyugalmát, ami arra szólít fel minket, hogy gondoljunk vissza egy kicsit eddigi életünkre, a jóra, a rosszra, a végtelenre, a szeretetre, és sok más olyan dolgra, amit elfelejtettünk, vagy figyelmen kívül hagyunk a mindennapi, nyüzsgő életünk folyamán.

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó