Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Most hogy már nem tudok olyan sűrűn új posztokat kirakni magamról, írok néha önálló bejegyzéseket is. Az első témája a ration de combat, vagyis az egy napi élelmiszer ellátmányunk, ha nem tudnak nekünk főtételt biztosítani. Több helyen légiós konzerv-csomagként emlegetik, de ilyen nincs, a teljes francia hadsereg ezt eszi. Más hadseregek ellátmányával összehasonlítva jó ízű (az amcsik rajongtak érte), csak 6 év után már unalmas.

image

A napi fejadagot ilyen 1 kilós csomagban kapjuk meg, külsőre ugyanúgy néznek ki, de van vagy 20 féle menü.

image

A két melegíthető 300 grammos konzerv a csomag alapja. Összesen van vagy 40 féle, többek között lasagna (ez a legjobb), sajtos rakott krumpli, babfőzelék, rizses hús, tonhalsaláta vagy répás marhahús (ezzel engem vallatni lehet).

image

A kenyeret és a szénhidrátot keksszel pótolják, ennek van édes és sós fajtája, fele-fele arányban. A két kis konzerv egyike májkrém, vagdalthús vagy szardínia. A másik a desszert, mint például a vanília puding vagy az aszalt szilva. Vagy mint a fenti képen látható sajtkrém. Ennek a desszertként fogyasztása valami francia perverzió. Nálunk ez a szemétben szokta végezni, vagy ha vannak a közelben slaborok, elcseréljük velük májkrémre.

image

Van csomagonként 4-5 darab édesség is, ezek jól jönnek a menetgyakorlatok szüneteiben. Az alsó nugát, felette törökméz, ezek nem túl népszerűek. A fehér dobozos karamell annál inkább, szinte mindenkinek ez a kedvence. A farmon egyszer 20 Eurót kínáltak az enyémért, de nem adtam el. A pénzt nem tudtam volna megenni. A bal szélső jó minőségű fekete csoki, megelőzi a hasmenést.

image

Ezen a képen a reggelink látható: lekvár, müzli (2 dl vízzel kell keverni), a zacskóban meg kakaópor, tea, kávé és cukor.

image

Van még a csomagban italpor: ezek egy része jó ízű, másik része borzalom. Fő a változatosság. Az instant levesek nagy része a szemétben végzi. A papírzsebkendő viszont hasznos dolog, ezt használjuk még WC-papírnak, a csajkánk eltörlésére, gyújtósnak, az arcunkról az álcafesték vagy a fegyverről az olaj letörlésére, meg szükség esetén az aknamezőn nyitott folyosó jelölésére. Szerencsére utóbbira csak gyakorlaton volt példa.

image

Végül van a csomagunkban egy kihajtható sütő, 6 darab a melegítésre való, egy régebbi részben botrányt kavaró alkoholtabletta (1 darab fel tud forralni fél liter vizet), egy gyufa, egy szemeteszsák (a szemetünket magunkkal visszük a hátizsákban) és 6 darab víztisztító tabletta. Ez fél óra alatt megtisztít egy liter vizet, igaz annak olyan íze lesz, mint az uszodai víznek.

Balázs

Forrás

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó