Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Cannesban a váltásunk mégis képes volt egy rendkívüli eseményt produkálni: a század semmirekellő bangladesi kantinosa úgy berúgott, hogy ingyen kezdte osztogatni az árut, még arra is ráerőltette, aki fizetni akart. Kiürítette a teljes készletet, ment is utána a sittre.

A század közben egy dél-franciaországi terepre ment felkészülni a 4 hónapos guyanei missziónkra. Igaz páratartalom nem volt, de a hőmérséklet simán elérte a dél-amerikai szintet. Az első három nap sporttal és elméleti oktatással telt. A negyedik napon elkezdődött a gyakorlati oktatás, reggel a folyami átkelést és a rögtönzött hordágyat mutatták meg (nekem ez csak ismétlés volt), délután meg egy ezekből álló pályán kellett időre végigmenni térdig-derékig érő vízben. Kutyás slaborok is voltak velünk a kutyáikkal, az egyiket az átkelés közben körbeúszta a kutyája, és rátekerte a pórázt. A kutyás megkötözve a víz alá süllyedt, és a kutya is fuldoklott, amikor kihúzták őket. Értékes perceket vesztettünk miattuk.

Másnap délelőtt pusztakezes önvédelem volt, délután meg sebesült mentés szimuláció, Jó néhány kilométert cipeltük a hordágyat a hegyes-bozótos terepen. Következő nap Famasszal és pisztollyal lőttünk. Vasárnap csak délelőtt dolgoztunk, tájékozódási menetelés volt GPS-szel. Itt is az egyik kutyás csinálta a showt, rálépett a kutyája lábára, az meg bosszúból a fenekébe harapott, be is kellett kötözni a helyszínen. Utána mi is megtapasztalhattuk, mit élhetett át a kutyás. Szerencsére adtak hozzá védőfelszerelést, így azon tesztelhettük le a német juhász harapását a fenekünk helyett.

Hétfőn szakasz szinten volt tájékozódási menetelés a hegyekben, vagy 1000 méter szintkülönbséget bejártunk a jól megpakolt zsákokkal. Az utolsó három nap az „aranyásók” (főállásban a 2-es század légiósai) felkutatását gyakoroltuk 3 szakasszal, mind különböző feladatot kapott. Pénteken mentünk vissza a laktanyába.

A hétvégén beköltöztem a seregtől kapott apartmanba a közeli kisvárosba. Azóta a század egy része megint terepre ment, a többiek meg szolgálatot adnak.

Balázs

Forrás

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó