Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Egy hétvégényi pihenő után kezdődött a kiképzésem Eryx tankelhárító rakétára. Én jelentkeztem rá. Mindig is szerettem a rakétákat, és ebben az ezredben valami komolyabbal is lőhettem, mint az otthoni vállról indíthatók. Kilencen kezdtük az öt hetes kiképzést, egyetlen caporalként végig én voltam a napos tizedes.

Az első két héten a laktanyában voltunk: elméletet és páncélosok azonosítását tanultuk, meg szimulátorral lőttünk. Minden nap végén teszt volt, a két legrosszabb fizette a sört. Az egyetlen fekete már egy hét után megbukott: lőni sem tudott, az azonosításnál meg számára az összes páncélos T55-ös volt. Harmadik héten terepen voltunk, itt sör híján a bénázóknak körbe kellett futni a táborhelyet, azt kiabálva, hogy „Hülye vagyok, és lőni sem tudok”.

image

image

image

image

image

image

Képek a 2 héttel későbbi lövészetről

A következő héten szünetelt a képzés, ekkor tartották az ezred hadgyakorlatát, és mindenki részt vett benne a saját szakaszával. Az első nap harcászat volt, VAB sofőrként nem volt túl megerőltető. Másnap vízi akadálypályával kezdtünk, amit egy szadista tervezhetett, mert még a jó úszóink is szenvedtek vele, nekem meg kb. a pálya felétől folyamatos fuldoklásból állt. Valahogy azért túléltem. Délután volt az akadálypálya szárazföldi változata, amin felszereléssel, fegyverrel, és egy komplett nehézgéppuskát cipelve futottunk végig. Én azért boldog voltam, hogy szilárd talaj van a lábam alatt. A napot közelharccal zártuk.

Az utolsó napunkat lövészettel kezdtük, majd a program felénél szóltak, hogy az ellenség harci gázt vetett be. Gázálarcban a 40 fokos melegben már nem volt olyan nagy élvezet futkosni. Délután a tájékozódási futás jól ment, a mi párosunk futotta a legjobb időt a szakaszban. A napot és a teljes hadgyakorlatot robbantási gyakorlattal zártuk, ott se volt gond.

image

Eligazítás

image

A szakaszom

imageElőrenyomulás BV206-tal

imageEllenségre várva

imageMozgásban

image

A VAB-om akcióban

image

A másik VAB is akcióban

imageMindig résen

image

A végső roham

imageGyőztünk

imageRajparancsnokom

imageSzakaszparancsnokom a rádiósával

imageGáááz!!!

imageMég több gáz. Nagy élmény volt a 40 fokban...

Képek: Cch Teudean (az ezred fotósa)

Szerző: Balázs / Francia idegenlégió / Idegenlégiós blog

Source

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó