Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A Karácsony előtti reggelen azzal keltettem fel az észak-ír protestáns szobatársamat, hogy fel van írva a karácsonyi misére. Erre ő halálsápadtan, egy szál gatyában rohant ki a folyosóra, hogy keressen valakit, akivel le tudná magát szedetni a listáról. Akkor szóltam neki, hogy csak szívatom. A belfasti srác láthatóan megkönnyebbült, mondta, hogy még a fogdán is szívesebben töltené a Karácsonyt, mint egy katolikus misén.

Aznap délben mentem a századoshoz kihallgatásra, ott közölte velem, hogy elfogadták a kérelmemet a tengerentúli kiküldetéshez, nyártól két évre a 3REI-hez leszek áthelyezve Francia Guyanára. Ez volt eddig a legszebb karácsonyi ajándékom.

Francia Guyana a Dél-Amerikai kontinens északi részén található, Brazíliával és Suriname-mal határos. Franciaország egyik tengeren túli területe (így az Európai Unió része) és egyben legnagyobb kiterjedésű megyéje is a maga 86 500 km2-es területével, tehát majdnem akkora, mint Magyarország.

image

Francia Guyana zászlaja

 

Területének nagy része mocsaras, 83%-a őserdő. Éghajlata trópusi, az átlag hőmérséklet 26 °C, a páratartalom 80-90 % körüli.

Több mint 200 ezren lakják, de így is a világ egyik legalacsonyabb népsűrűségű területe: 2,4 fő/km². A lakosok túlnyomó többsége a tengerpartra koncentrálódott. Az őslakosok az indiánok, de a feketék vannak hatalmas többségben, akik az afrikai rabszolgák leszármazottai. A francia származású fehérek mindössze a népesség 12%-át teszik ki.

image

 

Nagyobb városai: Cayenne (a székhelye), Saint-Laurent du Maroni és Kourou, utóbbi az Európai Űrügynökség (ESA) rakétakilövő központja is. Gazdasága importfüggő, a munkanélküliség jelentős probléma, főként a fiatal és képzetlen lakosság körében. Sok részén harmadik világbeli állapotok uralkodnak. – a Szerk.

A Szenteste nyugodtan telt, mert mindenkinek csak egy sört lehetett innia, így verekedés sem volt. Másnap reggel kezdődött a két hetes szabim, ami alatt az ezredünk újabb három halottat vesztett, „szövetséges” afgán katonák ölték meg őket hátulról. Egyikük, egy bolgár Chef a kiképzőm volt az első BAM-omon.

A szabiról visszatérve letettem a jogsit VAB-ra is. A tanfolyam három hetes lett volna, de kaptam egy személyes oktatót és egy VAB-ot, így gyorsítva elvégezhettem két hét alatt. A nagy sietség azért volt, mert rögtön utána kezdődött a nyolc hetes caporal képzőm Castelben. Minden légiós álma és rémálma…

Szerző: Balázs / Francia idegenlégió / Idegenlégiós blog

Source

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó