Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A kiképzés hátralévő négy hete a műszaki ismeretekről szólt lövészettel és robbantással fűszerezve, sok érdekesség nem volt. Az egyik vizsgán a kínait puskázáson kaptam, a tenyerére írta fel a lehetséges válaszokat. Addig kúsztattam és fekvőztettem, amíg le nem kopott róla, majd egész éjszaka írta a jelentéseket. Még így is hálás volt, mert ha ezt jelentem a feletteseknek, sittre is küldhették volna.

A kiképzés után rögtön következett Camerone, miközben a fél ezred a városokban járőrözött. Ennek köszönhetően a sportversenyekből egyedül a futóversenyt tartották meg, és programok meg látogatók is alig voltak. Az eső végig szakadt, de ezt minden Cameronera megkapjuk itt fent a hegyekben. Az állampolgársági kérelmemet is ekkor fogadták el, kettős állampolgár lettem.

Rá néhány napra az egyik ukrán srácot kapták el a kapuban két zsáknyi egyenruhával és egyéb felszerelésekkel. Az öccsét besorozták az ukrán hadseregbe, és az ottani állapotra jellemző, hogy ruha és bakancs se volt a méretére. Helyette annyit mondtak neki, hogy oldja meg maga, a bátyja meg így akarta kisegíteni. Már nem először éreztette itt magát az ukrán polgárháború. A parancsnokság a fejét fogta, amikor a TV-s vagy netes felvételeken francia uniformisban látták a katonákat, mindkét oldalon. Más ruhaküldemények célba értek. Két haverom, akikkel még anno együtt csináltuk az alapkiképzést az ezredben, egyszerre léptek le, hogy az orosz oldalon harcolhassanak. Az egyikük azóta már megsebesült. A 1REG-ből az egyik srác hősi halált halt az ukrán oldalon. Egy ismerősöm egyenesen Guyaneból repült haza, hogy a szülővárosát, Donyecket védje.

A szakaszunk egy hét múlva Cannesba érkezett járőrözni. Ekkor volt a filmfesztivál, így a város tele volt turistákkal, Porschékkel és Ferrarikkal. A díjnyertes filmet is megnézhettük, a polgármestertől kaptunk rá néhány ingyenjegyet. Persze alkalomhoz illő ruha nem volt nálunk, így egy oldalajtón csempésztek be minket a terembe. Így is jól mutattunk a sok öltönyös között farmerban meg pólóban. A film egyébként dögunalom volt. Ha ez volt a nyertes, milyen lehetett a többi? Három és fél hetet vagyunk a városban, eddig rendkívüli esemény nem történt.

Balázs

Forrás

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó