Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A következő héten Orange mellé mentünk két hétre, a város melletti tavon gyakoroltuk a vízen való átkelést és a partraszállást. A harckocsizók (1REC) volt laktanyájában szállásoltak el minket, amiből néhány hónappal azelőtt költöztek ki. Az átkeléshez először meg kellett építeni egy kisebb pontonhidat (MLF), ez fárasztó munka volt, mert 100-200 kilós részekből állt össze. Ezt többször megismételtük egyre hosszabb hidakkal, hogy gödülékenyen menjen a dolog. Utána a hidat tartó csónakok közül négyre motort szereltünk, így kompként lehetett használni azt. Erre hajtottak fel a VAB-ok és teherautók, és vittük át őket a túlsó parta nappal és éjszaka is. A turisták örültek nekünk, és állandóan minket fényképeztek. A horgászok már nem voltak ilyen boldogok.

image

image

Egy MLF az ezred képein (http://2reg.legion-etrangere.com)

Én az átkeléseknél az egyik motorcsónakot vezettem, de néhányszor navigálhattam az egész kompot. Ez egyébként a tisztek és altisztek dolga. A záró gyakorlatra az addigi leghosszabb MLF-et szereltük össze, és azzal vittük át a járműveket éjszaka. Másnap szétszedtünk és összepakoltunk mindent, és mi is visszatértünk a laktanyába. Készülhettünk a következő terepre, két napunk volt rá.

imageMLF a karácsonyi terepasztalon

Négyen mentünk VAB sofőrnek két hétre egy kiképzőközpontba, altiszteket furikáztunk a kiképzésükön. Kényelmes életünk volt, nem dolgoztattak minket agyon. Az én járművemen a terep felénél tönkrement a sebváltó, az ottaniaktól kaptam helyette egy új VAB-ot kölcsönbe. Innen visszatérve nyugodtabb időszak jött, szolgálatot adtunk, meg volt egy hét szabadság is. Ekkor derült ki, hogy a guyanei szakaszomban hiába javasoltak őrmester-képzőre, ezt a hajamra kenhetem, a századosunk ragaszkodott az előre kijelölt embereihez a januári tanfolyamon.

A másik sokk akkor ért, amikor szembesültam a sereg anyagi helyzetével. Tudtam a folyamatos pénzmegvonásról, de Guyaneban még nem volt szembetűnő az elmúlt két évben. Itt viszont láthatóvá váltak az állandó létszámhiánnyal küzdő századok, a megcsappant gépjárműpark és a ki nem fizetett tereppénzek. A komplett ezrednek egy külföldi misszió volt előírva 2015-re. Ez néhány éve még elképzelhetetlen lett volna.

Balázs

Forrás

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó