Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Épp egy hete került sor a második nyári győri franciás találkozóra.

14 juillet 1789-re emlékezve egy 10 kérdésből álló tesztet töltöttek ki a résztvevők (ennek részleteit alább közöljük). A vártnál komolyabban fogadták, és a sikerélményt inkább az ezt követő keresztrejtvény hozta meg. Itt francia szavakkal kellett kitölteni 1-1 oldalt, hogy megkapják a megfejtést, adott esetben egy vicc poénját.

IMG 20140730 1909421

 

És ha már vicc, egy Keskidi szám is előkerült a tarsolyomból. Ebben tipikusan franciás viccekből szemezgettünk, mindenki kiválasztott egy neki tetszőt, és megosztotta a többiekkel. Az illusztrációkkal teli kiadás nagyon tetszett a kedves közönségnek. :)

 

Legközelebb szeptember 3-án, szerda délután 5 órakor mesélünk gyűlünk össze. Továbbra is várjuk a lelkes érdeklődőket, csatlakozzanak bátran!

 

És akkor jöjjön a kvíz néhány kérdése:

QUESTION 01

Autrefois un arsenal, la Bastille, prise par les révolutionnaires le 14 juillet, a été transformé en prison d'État par...

Louis XVI

Louis XIV

Richelieu

Louis XIII

 

QUESTION 04

Depuis quand fête-t-on le 14 juillet comme étant la fête nationale de France?

1790

1793

1804

1880

 

QUESTION 06

Après la Première Guerre mondiale, le défilé du 14 juillet est présenté aux Champs Élysées. Auparavant, à Paris, où célébrait-on la fête nationale des Français?

Hippodrome de Longchamp

Champ de Mars

Montparnasse

Galeries Lafayette

QUESTION 09

Dans son journal, le roi Louis XVI a écrit quoi, pour résumer sa journée du 14 juillet 1789?

Ai renvoyé Necker en Suisse

« Rien »

Incident mineur à La Bastille

Superbe chasse, j'ai tué trois cailles

 

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó