Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Szubjektív

Ahogy a címe is mondja, ez egy vélemény blog. Ha egyetértesz, oszd meg, ha nem, szólj hozzá!

Indíts te is blogot a francianyelv.hu-n!

Le président américain Joe Biden lors d'une allocution à la Maison Blanche, le 3 février 2022. Crédit: Saul Loeb / AFP

Joe Biden amerikai elnök kihirdette a költségvetési törvényt, amely az amerikai minisztériumok között osztja el a finanszírozást. A törvény magába foglalja a Washington által nyújtott külföldi segélyeket is.

Inauguration de Bayt Dakira à Essaouira, en janvier 2020. Crédit: Mohamed Maradji

A Marokkói Héber Jogi Tanulmányok és Kutatások Központja, a Ben-Gurion Egyetem (BGU, Izrael) és a Kanadai Szefárd Szövetség március 14-én az essaouirai Bayt Dakirában egyetértési nyilatkozatot írt alá a zsidó örökség mint a marokkói kultúra alkotóelemének kutatása terén végzett kutatások előmozdításáról.

Nasser Bourita Marokkó külügyminisztere

A marokkói külügyminisztert, Nasser Bouritát az Afrika csúcson, Addisz Abebában kérdezte a France24 és az RFI.

Forrás: Telquel

Az észak-afrikai térség frankofón országai közül Marokkó - talán közelsége és nyitottsága miatt is - ismert a magyarok számára. A monarchia turisztikai és gazdasági szempontból is mintha különutas lenne az arab államok között. A Hetek cikke egyik fontos külpolitikai eseményüket és annak hátterét mutatja be.

La nouvelle fin juin était que le Royaume-Uni avait annoncé qu'il boycotterait un événement de l'ONU à Durham en septembre, mais à New York, "citant l'antisémitisme passé" . La conférence est également boycottée par les États-Unis, le Canada, l'Australie et au sein de l'UE, le boycott a d'abord été annoncé par la Hongrie, suivie par l'Autriche, les Pays-Bas et la République tchèque.

Izrael ismét megfigyelő tagja lesz az Afrikai Uniónak (AU). Ezt július 22-én, csütörtökön jelentette be az izraeli külügyminisztérium. 

Amikor 2016-ban, alig pár hónappal egy sikertelen katonai puccs és egy véres terrortámadás után a frankofón Burkina Fasóban jártam, nem sejtettem, hogy valójában a jó és a rossz erőinek frontvonalában járok.

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó