Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Gérard Araud, Franciaország Egyesült Államokbeli nagykövete ismert Izraellel, a Közel-Kelet egyetlen demokratikus államával szembeni nem éppen diplomatikus, megvető és sértő megjegyzéseiről.

Gérard Araud, Franciaország leköszönt Egyesült Államokbeli nagykövete. Fotó: Twitter
Gérard Araud, Franciaország leköszönt Egyesült Államokbeli nagykövete. Fotó: Twitter

Nyugdíjba vonulása alkalmából egy sor interjút adott amerikai és angol nyelvű médiáknak. Most sem igen foglalkozott a diplomatákhoz illő udvariassággal az őt vendégül látó országban, Donald Trump elnököt egy szeszélyes, rosszul informált királyhoz hasonlította, aki mindenki ellenére maga akar meghozni minden döntést.

De igazán Izraellel kapcsolatban lépte át a határt (dépasser les bornes). Az Atlantic magazinnak adott interjúban kijelentette: "Izrael hivatalosan apartheid állammá fog válni". Araud a Trump adminisztráció izraeli-palesztin konfliktust kezelő politikáját is kritizálta:
"Az a probléma, hogy a hatalom olyan mértékben aránytalan, hogy az erősebbik azt gondolhatja, hogy nem áll érdekében engedményeket tenni. A status quo rendkívül kényelmes Izraelnek."

A tapasztalt diplomata értelmezése teljesen hamis, hiszen évtizedek óta, az Európai Uniótól és az Obama éra alatt az Egyesült Államoktól automatikusan megkapott támogatás során is pont a Palesztin Hatóság volt az, aki húzódozott a legkisebb engedményektől is.

Izrael feltehetően az egyetlen állam a világon, akit Franciaország a barátjának nevez, de ezzel párhuzamosan elfogadhatatlan beszédeket enged meg elhangozni ezzel az országgal szemben. A francia külügy (Quai d’Orsay) által közel két évszázada elfogadott antiszemita vonal - úgy tűnik - nemigen változik.

Izrael helyre teszi Franciaországot

Az esetet követően az izraeli külügyminiszter bekérette Franciaország izraeli nagykövetét, Hélène le Galt - mondta az i24NEWS csatornán Meyer Habib francia parlamenti képviselő. 

"Franciaország nem reagált Araud kijelentéseire - a kapcsolatok a két ország között nem jók, sőt napról napra rosszabbak. Az izraeli kormány megtiltott minden hivatalos találkozót Gérard Araud-val, aki a következő napokban éppen Izraelbe látogat" - tette hozzá Habib.

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó