Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech
François Hollande et le roi Abdallah à Riyad. Reuters

François Hollande francia elnök szerdán állást foglalt a zsidók Templom Hegyen való imádkozási tilalmának fenntartása mellett. A hely a judaizmus legszentebbje.

Az Élysée közleményben szögezte le: az elnök egyetért II. Abdallah jordán király kelet-jeruzsálemi Mecsetek Sétányán megszaporodott erőszakos összecsapások miatti aggodalmával, és hogy mindent meg kell tenni a helyzet nyugvópontra jutása érdekében.

A Köztársaság Elnöke emlékeztetett, hogy a destabilizáció nagy kockázatával jár Mecsetek Sétányával kapcsolatban az 1967-es status quo megkérdőjelezése.

Az Élysée pontosította, hogy az események újra illusztrálják a tárgyalások gyors újrakezdésének fontosságát.

Az elnöki hivatal közleményére azután került sor, hogy Hollande elnök telefonon beszélt a katari emírrel, Tamim ben Hamad Al-Thani sejkkel, a PSG (Paris Saint-Germain futballcsapat) tulajdonosával.

A Hamasz terrorszervezet által finanszírozott zsidóellenes zavargások rendszeresek a jeruzsálemi Templom Hegyen. Az iszlamisták ragaszkodnak a zsidó hívőknek a szenthely látogatásához és ott való imádkozásnak teljes tilalmához. 

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó