Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Az iszlamista terroristák párizsi vérfürdője gyalázatos, barbár, gyáva tett volt. Mint ahogy gyáva, barbár és gyalázatos dolog a világ bármely más pontján ártatlan, fegyvertelen embereket lemészárolni.

Az öreg kontinens mintha valóban megfeledkezett volna saját korábbi értékeiről, a dekadencia jelei erősen mutatkoznak a felszínen. Azonban ez a mészárlás valamiért - természetesen joggal és okkal! -  felkeltette a világ figyelmét és együttérzését. És valóban, a gyilkosok nem tudják, hogy milyen eszméhez nyúltak hozzá. Olyan eszméhez, ami a gyilkosok szívében rejlő gyűlöletnél hatalmasabb: a szabadság, egyenlőség, testvériség eszméjéhez. Most komoly támadás érte ezt az eszmét, annak bölcsőjében.

Ez az eszme a nyugati világ egyik alappillére, ami miatt világméretű az együttérzés, ami miatt egynek érezzük magunkat a megtámadottakkal.

Eugène Delacroix: A Szabadság vezeti a népet (1830)

Eugène Delacroix: A Szabadság vezeti a népet (1830)

A párizsi szabadságszobor. Mintája Eugène Delacroix A Szabadság vezeti a népet című képének főalakja volt. Az első kisméretű modellt 1870-ben építették. Ez alapján készült a későbbi New York-i változat.

A párizsi szabadságszobor. Mintája Eugène Delacroix A Szabadság vezeti a népet című képének főalakja volt. Az első kisméretű modellt 1870-ben építették. Ez alapján készült rézből a későbbi New York-i változat, amit Franciaország ajándékozott az Amerikai Egyesült Államok függetlenségének százéves évfordulója alkalmából. A szobrász Frédéric Auguste Bartholdi volt, a belső szerkezet mérnöki munkáit Gustave Eiffel végezte.

Ideje volt a döbbenetnek, ideje volt a félelemnek, ideje van a gyásznak, de nincs helye a siránkozásnak. Ideje van a (nemzeti) öntudatra ébredésnek, az értékek újragondolásának, ideje van a gyökerekhez való visszafordulásnak.

Ezekben a napokban számos helyen éneklik a francia himnuszt, a Marseillaise-t (ejtsd: márszejez), aminek sorai újra aktuálisak:

[...]
Ellenünk tört a kény uralma
Vérben áztatja zászlaját
Vérben áztatja rút zászlaját
Halljátok, már küldi a zsarnok
Vad, bõsz ölni kész rab hadát
Letörnek népet és hazát
Bosszút állnak ifjún s gyönge lányon
[...]

De ne álljunk meg a pillanatnyi érzelgősség szintjén, ne sodródjunk csupán az együttérzés világméretű hullámaival! Legyünk józanok, legyünk a megváltozó világban nyitottak felismerni a realitást és ennek megfelelően cselekedni. Tenni, de szélsőségek nélkül, gyűlölet nélkül, mert a gonoszt csak a jó erejével lehet legyőzni:

Hajrá, fegyverbe hát!
Ma harcra hív hazád
Csak jőjj, csak jőjj,
öntözze hát, rút vérük a határt!

{dailymotion}

}

*Az iszlamista terroristák nem csak Franciaországot támadták meg, hanem a teljes szabad "nyugati" világot, aminek része Magyarország.

" data-width="500">
">

"A gyilkosok nem tudják, hogy milyen eszméhez nyúltak hozzá. Olyan eszméhez, ami az ő szívükben rejlő gyűlöletnél hatalmasabb..." A folytatást a linken olvashatjátok. A Szubjektív blog írása.

Szerző: Francia nyelv2015. november 16.
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó