Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech
Kép a francia Cécile Kohler és Jacques Paris televíziós „vallomásáról”. IRNA/twitter Abas Aslani

Cécile Kohler és Jacques Paris, a Teherán által május óta fogva tartott két „szakszervezeti aktivista” egy videóban azt állítja, hogy a francia DGSE ügynökei. A Le Point cikke.

A hivatalos iráni televízió arab nyelvű csatornája által „exkluzívnak” feltüntetett „nyomozás” a legjobbkor érkezik az iszlám köztársaság számára, amely az elmúlt három hétben példátlanul nagy dühkitörésekkel szembesült Iránban Mahsa Amini, egy fiatal iráni nő halála után, aki október 15-én halt meg, miután az erkölcsrendészet letartóztatta.

Az állami média által sugárzott rövid, egyperces videoklipben, amelynek címe „Egy küldetés története”, Cécile Kohler és Jacques Paris, a 2022. május 7. óta Iránban bebörtönzött két francia állampolgár látható, amint „bevallják”, hogy a francia hírszerzés tagjai. A DGSE (Direction générale de la Sécurité extérieure) kb. az amerikai CIA francia megfelelője.

„Cécile Kohler vagyok, a DGSE hírszerzési és operatív ügynöke” - jelentette be a 31 éves nő egy hosszú, kék virágos sálba burkolózva egy szobában. „A DGSE célja [az], hogy nyomást gyakoroljon az [iráni] kormányra" - mondja 69 éves társa. A két francia, akik a Fédération nationale de l'enseignement, de la culture et de la formation professionnelle Force ouvrière (FNEC FP-FO) nemzetközi kapcsolatokért felelős tisztviselőjeként és a Syndicat national Force ouvrière des lycées et collèges (SNFOLC) korábbi főtitkáraként április 28-án turista vízummal léptek be Iránba.

Szakszervezetek

Kíséretük szerint turisztikai és szigorúan magánjellegű céllal tartózkodtak az országban, nem pedig szakszervezeti funkcióik gyakorlása céljából. A francia hatóságok azonnal „alaptalannak” minősítették a letartóztatást. Ők „állami túszok" - reagált a francia külügyminisztérium. „Ez a színjáték az emberi méltóság megvetéséről árulkodik, amely az iráni hatóságokat jellemzi. Az iráni hírszerző szolgálatok szerint, amelyek Teheránba érkezésük óta nyomon követik őket, a két személy arra használta ki tartózkodását, hogy találkozzon az Iráni Kulturális Tanárok Egyesületeinek Koordinációs Tanácsa, az egyik legfontosabb iráni tanári szakszervezet tagjaival.

Az iráni verzió alátámasztására az állami televízió május 17-én keltezés nélküli fotókat sugárzott a két turistáról, akiket az iráni kulturális tanárok egyesületeinek koordinációs tanácsának tagjaiként mutattak be. A fotók tanúsága szerint Rasoul Bodaghi, a szervezet elnökségi tagja, Eskandar Lotfi, a szervezet szóvivője, Shaban Mohammadi és Mahsood Nikkah, az egyesület iráni Kurdisztán régióbeli mariváni fiókjának tagjai voltak.

Ez a szakszervezet azért is kényes lehet az iráni hatóságok szemében, mivel az elmúlt hónapokban országszerte több tanártüntetés mögött állt. A magasabb béreket és nyugdíjakat, valamint a bebörtönzött tanárok szabadon bocsátását követelő tüntetések május 1-jén, a Munkavállalók Világnapján tetőztek, de a biztonsági erők keményen elfojtották őket, mintegy negyven letartóztatással. Ebben a robbanásveszélyes helyzetben a két francia állampolgár és az iráni szakszervezeti tagok találkozója a biztonsági szolgálatok mikroszkópja alatt, a tüntetések közepén, enyhén szólva meggondolatlannak tűnik, ha igaz.

Nyugati összeesküvés

A legújabb videót azonban újabb vádak kísérik. Az újságíró hangfelvételén elhangzik, hogy

a két szakszervezeti tag pénzzel teli táskákkal lépett be Iránba. „Ebből a pénzből kellett volna finanszírozni a sztrájk és a tüntetések akcióit is”

- magyarázza Cécile Kohler. „És minden más eszközzel, hogy megszervezzék akciójukat, beleértve például a fegyvereket, ha szükséges, hogy harcoljanak a rendőrséggel. Ez a részlet nem véletlen, mivel a biztonsági erők jelenleg a dühös tüntetők célpontjai, akiket Mahsa Amini halála éppúgy megdöbbentett, mint a kegyetlen elnyomás, amellyel szembenéznek. Az oslói székhelyű Iran Human Rights civil szervezet szerint a tüntetés kezdete óta legalább 150 embert öltek meg, míg az iráni hatóságok 60-ra teszik a halálos áldozatok számát, köztük a biztonsági erők 12 tagját.

A legutóbbi tüntetésekről, köztük középületek és rendőrautók felgyújtásáról szóló képekkel megszakítva Cecile Kohler „televíziós vallomása” során a fiatal nő „beismeri”, hogy

Jacques Paris-szal együtt megpróbálta „előkészíteni a forradalom és az iráni iszlám rezsim megdöntésének feltételeit”.

Egy „vallomás", amely teljes mértékben a Nyugat által kieszelt összeesküvés irányába mutat, amelyet a legfőbb vezető és Irán első számú vezetője, Khamenei ajatollah mutatott be, aki múlt hétfőn bejelentette, hogy az országot sújtó „zavargások" az Egyesült Államok és Izrael művei, és hogy ezért nem fog engedményeket tenni a tüntetőknek.

A probléma az, hogy ezeket a „vallomásokat”" valószínűleg kényszer hatására szerezték, miközben Cécile Kohler és Jacques Paris már öt hónapja börtönben van Iránban, és az iráni hírszerző szolgálatok minden bizonnyal rendszeresen kihallgatják őket. Ha még mindig vannak is szürke foltok az iráni utazásuk pontos okait illetően, ezek nem utalnak arra, hogy kémek lettek volna, ahogyan azt az iráni hatóságok állítják.

A Clotilde Reiss-ügy

Ez az ügy emlékeztet Clotilde Reiss egykori francia diáklány esetére, akit 2009 júliusában tartóztatott le Irán, mert az ultrakonzervatív Mahmúd Ahmadinezsád elnök újraválasztása elleni tiltakozó megmozdulás közepette fényképeket készített egy eszfaháni tüntetésről, és jelentést írt a francia nagykövetség kulturális osztályához tartozó Iráni Francia Kutatóintézet (Ifri) számára. Az iráni hatóságok kémkedéssel és az állambiztonság aláásásával vádolták, de végül 2010 májusában elhagyhatta Iránt, cserébe azért, hogy Franciaország szabadon engedje Ali Vakili Radot, akit a sah volt miniszterelnökének, Chapour Bakhtiarnak a meggyilkolásáért ítéltek el.

Az országban zajló folyamatos tüntetések nyomása alatt az Iszlám Köztársaság megpróbálja elterelni a figyelmet az Iránban még mindig folyó véres elnyomásról, és ezzel további nyomásgyakorlási lehetőséget biztosít Franciaországnak, amely az Európai Unió keretében szankciókat szeretne bevezetni az iráni gyilkosságok felelősei ellen. Már vannak mások is: a francia-iráni kutató Fariba Adelkhah, akit 2019 júniusában tartóztattak le nemzetbiztonság veszélyeztetése miatt, és a francia turista Benjamin Brière, akit 2020 májusa óta tartanak fogva kémkedés miatt. Hamarosan egy újat is bemutathatnak: az iráni hírszerzési minisztérium szerint a múlt heti tüntetések során letartóztatott kilenc külföldi állampolgár között legalább egy francia is volt.

(Forrás: Le Point)

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó