Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Izrael ismét megfigyelő tagja lesz az Afrikai Uniónak (AU). Ezt július 22-én, csütörtökön jelentette be az izraeli külügyminisztérium. Izrael addisz-abebai nagykövete, Alaly Adamso benyújtotta Izrael megfigyelő tagságáról szóló chartát az Afrikai Unióhoz.


Izrael 2002-es kilépése után ismét megfigyelői tag az Afrikai Unióban

2002-ig Izrael megfigyelő tagja volt az Afrikai Egységszervezetnek (OAU), amíg azt fel nem oszlatták, és helyébe nem lépett az Afrikai Unió (AU). Július 22-én Izrael, amely az Afrikai Unió 55 országa közül 46 országgal tart fenn diplomáciai kapcsolatot, ismét megfigyelő taggá vált ebben a kontinentális szövetségben.

"Ez az izraeli-afrikai kapcsolatok ünnepnapja" - reagált Jair Lapid izraeli külügyminiszter. "Ez a diplomáciai eredmény a Külügyminisztérium, az afrikai részleg és a kontinensen lévő izraeli nagykövetségek erőfeszítéseinek eredménye. Ez egy korrekciós intézkedés a közel két évtizede fennálló anomáliával szemben, és fontos eleme Izrael külkapcsolatainak megerősítésének" - tette hozzá.

Izrael 46 afrikai országgal tart fenn diplomáciai kapcsolatot

Izrael Állam 46 afrikai országgal tart fenn diplomáciai kapcsolatokat, és számos együttműködést folytat a fejlesztés, a kereskedelem és a segélyezés területén. Az Izraeli Nemzetközi Fejlesztési Együttműködési Ügynökség (MASHAV) több afrikai országban is folytat programokat.

Izrael megújítja kapcsolatait Marokkóval, Csáddal és Guineával

Az elmúlt években Izrael megújította diplomáciai kapcsolatait Marokkóval, Csáddal és Guineával. Szudán, amely néhány hónapja csatlakozott az Ábrahám Megállapodáshoz, szintén bejelentette, hogy normalizálja kapcsolatait Izraellel. Megfigyelők szerint a kontinentális szervvel való kapcsolat lehetővé tenné a felek számára, hogy együttműködjenek a COVID-19 járvány elleni és a terrorizmus elleni küzdelemben az egész kontinensen.

Az első kapcsolatfelvételt a muzulmán többségű Guineai Köztársaság kezdeményezte 2019-ben. 49 év szünet után újra felvette a diplomáciai kapcsolatokat Izraellel. 2019 augusztusában Szenegál és Guinea, két muszlim többségű nyugat-afrikai ország először küldte nagykövetét Izraelbe.

Izrael az 1950-es és 1960-as években számos afrikai ország kulcsfontosságú partnere volt.

A héber állam, amely az 1950-es és 1960-as években számos afrikai ország kulcsfontosságú partnere volt, az 1973-as jom kippuri háború óta megromlott a kapcsolata. Az Egyiptom kezdeményezésére elfogadott OAU-határozatot követően szinte valamennyi afrikai ország (mintegy harminc) úgy döntött, hogy megszakítja kapcsolatait Izraellel.

Az izraeli-palesztin konfliktus, valamint Tel-Aviv és a dél-afrikai apartheid rezsim közötti kapcsolatok súlyosbították a helyzetet. Azóta Izraelnek nem sikerült megújítania kapcsolatait Afrikával, és számos alkalommal elutasították, különösen Muammar Khadafi volt líbiai vezető álláspontja miatt, aki számos afrikai országot maga mellé állított.

Izrael újra felveszi a kapcsolatot az Afrikai Unióval, de kiutasítják

2014 júniusában Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter tíznapos körútra indult öt afrikai országba (Ruanda, Elefántcsontpart, Ghána, Etiópia és Kenya), hogy Izrael AU-megfigyelő tagként való integrációját népszerűsítse. Ugyanezen hónap 26-án Izrael küldöttséget küldött az Afrikai Unió malabói (Egyenlítői-Guinea) csúcstalálkozójára, hogy megfigyelőként képviseltesse magát a kontinentális találkozón - emlékeztet az afrikai sajtó. Az izraeli küldöttség mindazonáltal az Afrikai Unió elnökének, Mohamed Ould Abdel Aziznak - Mauritánia államfőjének - és a tagországok küldöttségeinek elutasításával szembesült. Utóbbiak követelték az izraeli delegáció eltávolítását a tárgyalások helyszínéül szolgáló konferencia-központból.

Izrael jobban érvényesülni akar a technológia és a biztonság területén Afrikában

A kontinens számos országában folytatott kereskedelmi cseréi révén Izrael most még inkább érvényesülni kíván a technológia és a biztonság területén, ami az elmúlt években kulcsfontosságú kérdés volt. "Az afrikai vezetők különösen érdeklődnek az izraeli fegyverek iránt egy olyan időszakban, amikor számos fegyveres csoport veszélyezteti több ország [Csád-tó, Nagy-tavak stb., a szerk. megjegyzése] biztonságát" - mondta Sylvain Chibani, katonapolitikai szakértő az Anadolu oldalnak adott nyilatkozatában.

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó