Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech
Jair Lapid izraeli külügyminiszter (jobbra) megnyitja Izrael összekötő irodáját a marokkói Rabatban 2021. augusztus 12-én Mohcine Jazouli marokkói külügyminiszter-helyettes (középen) és Meir Cohen szociális jóléti miniszter (balra) társaságában. (Credit: Shlomi Amsalem/GPO)

Izrael marokkói nagykövete, David Govrin augusztus elején szerződést írt alá arról, hogy a marokkói Rabatban állandó izraeli nagykövetséget építenek.

A várhatóan 4 millió eurós költségű beruházás ugyanazon a telken valósul meg, ahol a korábbi izraeli összekötő hivatal működött 2000-ig, annak bezárásáig.

„Nagy örömömre szolgál, hogy megoszthatom Önökkel ezt a képet, amelyen tanúja vagyok az egyik történelmi pillanatnak, amelyet a csapatommal együtt éltem át, amikor aláírtuk a szerződést Izrael állandó marokkói nagykövetsége székházának építéséről" - írta arabul a Twitteren. "Ezzel, ha Isten is úgy akarja, egy új korszakot kezdünk, amelynek során megszilárdítjuk Marokkóval fennálló kiváló kapcsolatainkat” - tette hozzá.

Nasser Bourita marokkói külügyminiszter várhatóan a következő hetekben Izraelbe látogat, miután Issawi Frej, az izraeli regionális együttműködésért felelős miniszter meghívta. Fel kell avatnia a marokkói nagykövetséget az országban.

Marokkó addig halasztotta az izraellel való normalizációs megállapodás véglegesítésével, amíg meg nem kapta a biztosítékot arra, hogy Joe Biden jelenlegi amerikai elnök megerősíti a Trump-kormányzat vállalását, miszerint az Egyesült Államok elismeri Marokkónak a vitatott nyugat-szaharai terület feletti szuverenitását.

Miután az új amerikai kormány biztosította Rabatot arról, hogy nem vonja vissza az elismerést, Marokkó úgy döntött, hogy hivatalossá teszi a megállapodást Izraellel - jelentette a Walla hírportál.

2021 júliusában már közvetlen légi járat is indult Izrael és Marokkó között, hét hónappal azután, hogy a két ország megállapodott a kapcsolatok normalizálásáról és a kölcsönös diplomáciai képviseletek megnyitásáról.

(Forrás: Times of Israel)

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó