Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Rokonaink - Ulrich és Monika - meghívására egy csodás hetet töltöttünk a dél-német Feketeerdőben. A festői szépségű Hinterzarten a térképen Németország "bal alsó sarkában" található, így a közeli Svájc és a francia Elzász is nagy kísértést jelentett, aminek nem akartunk ellenállni, ha már olyan messzire elmentünk.

Bázel (németül Basel, franciául Bâle) Svájc északnyugati részén, a svájci-német-francia hármashatárnál, a Rajna két partján elterülő város. Svájc harmadik legnagyobb városa és egyben a Basel-Stadt kanton fővárosa. A 2006. évi adatok alapján 165 529 lakosa van, de a háromországos agglomerációjában mintegy 731 000 ember él.

A város központja az óvárosi piactér (németül Marktplatz) és környéke. A belváros egy része autómentes, ezeken a helyeken villamossal lehet közlekedni. A Basel Mulhouse Freiburg Repülőteret, amely francia területen helyezkedik el, közösen tartja fenn Bázel városa a francia szomszédokkal.

Elsőként a - mintegy 80 kilométerre levő - Bázelt céloztuk meg egy félnapos programként.

Hasznos tudnivaló, ezért megjegyzem, hogy a Svájcba beutazáshoz néhány éve elfogadják a magyar plasztik személyi igazolványt, vízumra nincs szükség. (Az infót egybként utazás előtt a francianyelv.hu Facebook oldalán osztottátok meg - köszönjük!)

Ha magyar rendszámú autóval érkeztek valószínű, hogy hozzánk hasonlóan egy tüzetesebb ellenőrzésre számíthattok. A fiatal határőrök egyébként rendkívül kedvesek, vidámak voltak. Miután konstatálták, hogy németül nem tudunk, egyből franciára váltottak. Ez egyébként jellemző a környéken: a francia határ közelsége miatt ennek a nyelvnek az elsőbbségét tapasztaltuk az angol helyett. Szépen keveredik ez a két nyelv Bázelben.

Nagyon takaros részeken hajtottunk keresztül, rövid látogatásunk célja egy kis séta volt a városközpontban, az óvárosban.

Első benyomás - a rengeteg kerékpár! A járdaszigetek mindenütt zsúfolva parkoló bringákkal. Második: a robogózás itt nem szubkultúra, elképesztően elegáns, öltönyös, bőrtáskás férfiak húzzák a robogó szarvát.

A főtérnél egy érdekes templom-emlékhelyre bukkanunk, valószínűleg már lebontott házakról megmentett feliratok vannak a falakon. Sok név zsidó hangzású, a templom osztott ablakában Dávid csillag. Magyar szem számára különös ötvözete a zsidóságnak és a kereszténységnek. A két, valójában elválaszthatatlan dolog - nagyon helyesen - itt nincs egymástól elidegenítve, mint ahogy én azt Magyarországon tapasztaltam.

A főtéren hétköznap munkaidőben, keresőkorú férfiak pétanque-oznak önfeledten.Bázelnek is - akárcsak Budapestnek - van folyója. A Rajna itt már elég széles és megdöbbentően erős sodrású. A kompot drótkötél pályán húzzák át. A Dunáról ismert "BKV-hajó"-szerű átkelés itt nehezen lenne megoldható.A továbbiakban beszéljenek a képek.

mt_gallery

Kérdésed, kiegészítésed van? Szólj hozzá!

 

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó