Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A marokkói külügyminisztert, Nasser Bouritát az Afrika csúcson, Addisz Abebában kérdezte a France24 és az RFI.

46 afrikai ország tart fenn diplomáciai kapcsolatot Izraellel, ennek megfelelően az Afrikai Unió biztosította számára a megfigyelői státuszt. A közel-keleti ország zászlója ott lobog a követség előtt például Dél-Afrikában. 

A palesztin miniszterelnök szeretné ezt a státuszt megvonni Izraeltől. Nasser Bourita, a Marokkói királyság külügyminisztere szerint azonban az Afrikai Unió már nem természetvédelmi terület. 3-4 ország otthon, azaz nem az Afrikai Unió fórumán fogalmazta meg, hogy szeretné megvonni Izrael megfigyelői státuszát az Afrikai Unióban. Bourita szerint ha valaki változást akar Izraellel kapcsolatban, meg kell változtatnia a környezetet, azaz a tagországoknál kell elérnie a változást. Marokkó a maga részéről elkötelezett az Afrikai Unió határozatának betartása mellett, ami biztosítja Izrael számára a megfigyelői státuszt.

Az újságírók azért feszegetik a kérdést a muszilim királyság külügyminiszterénél, mert az észak-afrikai monarchia 2020 decemberében normalizálta kapcsolatát a zsidó állammal.

„Marokkó továbbra is elkötelezett a palesztin nép ügye mellett" - hangsúlyozza a miniszter. „A kétállami megoldás mellett állunk ki. El kell ismerni mindkettőt (értsd: Palesztinát és Izraelt), hogy békében élhessenek egymás mellett" - mondta Bourita.

Az RFI újságírója rákérdezett arra, hogy a szomszédos Algéria neheztel Marokkóra az Izraellel való kereskedelmi és védelmi megállapodás miatt. „Régóta nem követem mit mond az algériai diplomácia, mert annyi az ellentmondás. Mióta Algéria egyoldalúan megszakította a diplomáciai kapcsolatot Marokkóval, nem reagálunk a megnyilvánulásaikra. Nem teszünk semmit az események eszkalálódása irányába. Arra koncentrálunk, ami egyesít, és nem arra, ami elválaszt" - mondta a marokkói külügyes.

A videós interjú a továbbiakban a két ország kapcsolatával és a régió geopolitikai kérdéseiről (pl. Marokkói Szahara) szól, amivel egy másik cikkben foglalkozunk.

 

 

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó