Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech
Le président américain Joe Biden lors d'une allocution à la Maison Blanche, le 3 février 2022. Crédit: Saul Loeb / AFP

Joe Biden amerikai elnök kihirdette a költségvetési törvényt, amely az amerikai minisztériumok között osztja el a finanszírozást. A törvény magába foglalja a Washington által nyújtott külföldi segélyeket is.

Miért fontos ez - az egyébként frankofón - Marokkó számára?

A szöveg végleges változata tartalmazza a Marokkónak nyújtott támogatást, de nem tesz különbséget a királyság és „Nyugat-Szahara” között, ahogyan az a szöveg korábbi tervezeteiben szerepelt. Néhány hónappal ezelőtt, amikor még a tervezet stádiumában volt, a szöveg különbséget tett Marokkó e két része között.

Milyen hatása van a változásnak?

A hatás mindenekelőtt szimbolikus. Marokkó és a Szahara nem különül el egymástól. Ez a döntés úgy is értelmezhető, mint a Szahara marokkói voltának a Trump-adminisztráció utolsó napjaiban történt elismerésének megerősítése. Az amerikai pénzügyi törvény módosításai szintén a marokkói diplomácia sikeréről tanúskodnak, akár képviselői, akár lobbistái révén, akik nagyon is jelen vannak Washingtonban.

Mit kell még tudnunk? A Szahara marokkóiságának amerikai támogatása nem teljes. Legalábbis nem az amerikai törvényhozó testületek szintjén. Ezt mutatja az Egyesült Államok által tavaly decemberben elfogadott "Nemzeti védelmi felhatalmazásról szóló törvény". Ez a dokumentum, amelyet egy "katonai" pénzügyi törvényhez lehetne hasonlítani, meghatározza, hogy Washington milyen támogatást nyújthat partnerei felfegyverzésére. Ez a 2022-es változat tartalmaz olyan záradékokat, amelyek „kölcsönösen elfogadható politikai megoldás keresésére vonatkoznak a Szaharában”. Homályos megfogalmazás, de mindenekelőtt értelmezhető...

Bővebben: Staffan de Mistura, az ENSZ főtitkárának szaharai személyes megbízottja regionális körúton van, hogy újraindítsa a 2019 óta holtponton lévő tárgyalásokat, és tárgyalóasztalhoz ültesse a feleket.

2020 decemberében az Egyesült Államok hivatalosan elismerte Marokkó szuverenitását a Szahara felett. Ez az elismerés a marokkói diplomácia többéves munkájának eredménye a Trump-kormányzat alatt.

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó