Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech
Inauguration de Bayt Dakira à Essaouira, en janvier 2020. Crédit: Mohamed Maradji

A Marokkói Héber Jogi Tanulmányok és Kutatások Központja, a Ben-Gurion Egyetem (BGU, Izrael) és a Kanadai Szefárd Szövetség március 14-én az essaouirai Bayt Dakirában egyetértési nyilatkozatot írt alá a zsidó örökség mint a marokkói kultúra alkotóelemének kutatása terén végzett kutatások előmozdításáról.

Az ünnepségen jelen volt André Azoulay, a király tanácsadója és az Essaouira-Mogador Egyesület alapító elnöke is.

E megállapodás értelmében az aláíró felek közös szemináriumokat szerveznek, közös kutatási projekteket indítanak, ösztönzik a hallgatók, professzorok és munkatársak látogatásainak cseréjét, és évente egy doktori ösztöndíjat ítélnek oda ebben a témában egy hallgatónak, akit a négy intézmény képviselőiből álló bizottság választ ki.

A megállapodás értelmében a Szefárd Szövetség kötelezettséget vállal arra, hogy partnerségek révén évente konferenciát szervez Kanadában a szefárdokról az iszlám világban általában, és különösen Marokkóban.

David Govrin, Izrael marokkói ügyvivője Twitter-fiókján jelentette be az aláírást.

A marokkói Nemzeti Oktatási Minisztérium a 2020-2021-es tanév kezdete óta a történelem tananyagba dolgozott egy, a marokkói zsidó örökségről szóló fejezetet. A közös zsidó-muszlim örökséget 2020 januárjában ünnepelték Essaouirában a Bayt Dakira megnyitójával, amelyet a marokkói város zsidó és muszlim közösségeinek hosszú "nyugodt együttélésének" szenteltek.

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó