Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech
« C’est un patriote, qui a des qualités d’organisation formidables », dit de lui le secrétaire général de l’UNP, Dominique Courtine

Szombaton egy nem engedélyezett demonstrációra került sor Calais-ben, ami tömeges őrizetbe vétellel zárult. A témáját - a bevándorlást  és az azzal kapcsolatos poltitikát - nem szükséges itt részletezni.

Térkép a Calais-i helyzet szemléltetésére:

Idáig nem nagy hír ez Franciaországban. Amitől azonban felbolydult a közvélemény, az az, hogy a komoly érdemekkel rendelkező, Christian Piquemalt, az idegenlégió egykori tábornokát is őrizetbe vették, aki korántsem nevezehető szélsőségesnek, annál inkább hazafinak. A 75 éves férfi, aki életét Franciaországnak, a francia demokrácia védelmének szentelte, csak a véleményét akarta kifejezni. Nem provokálni, és senkit sem bántani.

Őrizetbe vétele előtt a Boulevard Voltaire-nek adott interjút, érdemes meghallgatni. Aki talál benne bármilyen szélsőséges dolgot, jelezze!

{youtube}

{/youtube}

Így zajlott a tábornok elfogása:

"> Vidéo de l'interpellation du général Piquemal

Le général Piquemal se fait arrêter comme un vulgaire voyou !

Közzétette: Soutien au général Piquemal – 2016. február 6.

E blog címe: Szubjektív, ezért engedtessék meg, hogy ilyen módon meséljem el benyomásaimat: önkéntelenül felsejlett előttem a Dreyfus-ügy. Nem esnék túlzásokba, de mégis látok némi hasonlóságot a két eset között. A párhuzamot abban érzem, ahogy a kisembert a jogszerűség gépezete bedarálni igyekszik ellenállhatatlan módon - pedig az nem tett semmi rosszat. A Dreyfus-szal szembeni vádak hamisak voltak, Piquemal pedig egyszerűen a jogaival kívánt élni. 

Azon érdemes elgondolkodni, hogy helyes volt-e a nemzetközileg rossz megítélés alá eső Pegida képviselőivel szövetkezni, de egy biztos: a Köztársaság emblematikus figurájának lekapcsolása - jogszerűsége ellenére - rámutat az európai migrációs politika tarthatatlanságára: az  Európai Egyesült Államok a polgárainak akaratával szemben valósítja meg politikáját, azokat ilyen kiltásátalan szélmalomharcra kényszerítve.

Érdemes elgondolkodni: attól, hogy valami jogszerű, helyes is?

Úgy tűnik sokan nem így gondolják. A tábornok támogatására alakult Facebook oldalt néhány óra alatt 30 ezren lájkolták. És nem vagyok naiv. A franciák nem csak lájkolnak - ha betelik a pohár, ott lesznek az utcán is.

P.s: A témában - a reális megítélés érdekében - ajánlom még ezt a videót. Tanulsága: nem mindenki szélsőséges, aki ellenvéleményt fogalmaz meg...

Update1: Robert Ménard, Béziers polgármestere és a Boulevard Voltaire társalapítója bővíti ismereteinket a témában. "A kormány már nem tud tiszteletet szerezni a törvényeinek" - mondja. Bővebben:

{youtube}

{/youtube}

Update2: "Amit Piquemal csinál, mindenképpen tiszteletre méltó" - mondja Didier Tauzin tábornok:

Update3: Minden véleménynél, politikánál többet mondanak el maguk Calais lakói. Félelemről, élhetetlen helyzetről beszélnek, magukra hagyta őket az állam - vélik. Van abban valami döbbenetes, ahogy az országukért, városukért tüntetőket a Marseillaise éneklése után elviszik. További kommentár - azt hiszem - szükségtelen:

{youtube}

{/youtube}

Kíváncsi vagyok a véleményedre! Szólj hozzá!

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó