Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

„Benjamin Netanjahuval és családjával fenntartott szoros kapcsolat miatt úgy érzi, tisztáznia kell a félreértést” – idézte Nicolas Sarkozy francia elnököt az izraeli Jediót Ahronót angol nyelvű hírportálja. „Kínos incidensnek” nevezte a francia elnök a média tudomására jutott beszélgetést, amelyben Benjamin Netanjahu miniszterelnököt „hazugnak” titulálta.

A csütörtöki találkozó egyik résztvevője az izraeli JTA hírügynökségnek elmondta: Sarkozy „szorosnak” tartja Netanjahuval és családjával fenntartott kapcsolatát, és azt állította: megjegyzését kiragadták a szövegkörnyezetből. A francia elnök azt is hangsúlyozta: mindenképpen szeretné tisztázni a félreértést.

Franciaország mindent meg fog tenni a zsidó jelleg és jelenlét megőrzése érdekében.

Francis Kalifat, a CRIF nevű zsidó-francia ernyőszervezet egyik vezetője kijelentette: sok őket foglalkoztató kérdésre választ kaptak a francia elnöktől. Kalifat szerint Sarkozy „megnyugtató választ” adott a csoportnak az Obamával való beszélgetéssel kapcsolatban. Sarkozy kiemelte: a beszélgetést nyilvánosságra hozó újságírókat korábban kérte, hogy ne ragadják ki az elhangzottakat szövegkörnyezetükből. „Az elnök újból megerősítette: támogatja Izrael államát, és barátja a zsidó államnak” – közölte Kalifat, majd hozzátette: „Sarkozy emlékeztetett minket arra, hogy politikai karrierje során mindvégig mélyen elkötelezett volt Izrael iránt.”

A találkozó során többek között a palesztin államiság és a palesztinok UNESCO- tagsága melletti francia kiállás témája is szóba került. Kalifat megjegyezte: a francia zsidókat különösen aggasztja az arabok lakta területeken lévő zsidó kulturális emlékhelyek – például Ráhel sírjának – sorsa és reményét fejezte ki, hogy azok „nem lesznek mecsetekké alakítva”, hanem továbbra is mindenki számára hozzáférhetők maradnak. „A francia elnök határozottan kijelentette: nem kérdés, hogy Franciaország mindent meg fog tenni a zsidó jelleg és jelenlét megőrzése érdekében” – idézte Kalifat Sarkozy válaszát.

A francia elnök leszögezte: Franciaország csak „megfigyelő, és nem tagállam” státuszú palesztin államot támogat, amely tárgyalások útján jöhetne létre. Párizs elismeri a zsidó államot, annak biztonsági igényeit, és nem indít eljárásokat a nemzetközi bíróságokon Izraellel szemben. (atv)

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó