Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A Jerusalem Post 2022. december 14-i címlapja Izrael legnagyobb angol nyelvű nyomtatott újságja a futball vébé elődöntő napján úgy döntött, hogy sok sikert kíván az Atlasz Oroszlánjainak a franciákkal szemben.

E cikk írásakor az eredmény, a 2:0-ás francia győzelem már történelem, de érdemes kicsit benézni a háttérbe, amit az európai olvasó első látásra nem is ért. Hogy kerül az - egyébként frankofón - muszlim Marokkó az izraeli újság címlapjára támogató jelleggel?

Szpojlerezünk: a megoldás kulcsa lehet az izraelben élő több százezer marokkói származású, úgynevezett szefárd (észak-afrikai) zsidó, a muzulmán világban élen járó marokkói diplomácia, valamint az alkotmány, amely az ország szerves részének tekinti a héber törzset.

Az izraeliek bizalmát feltehetően az is erősíti, hogy az észak-nyugat afrikai királyság az Ábrahám egyezmény 2020-as aláírásával kiemelkedett az arab világ tengeréből. Azzal, hogy a terror támogatása helyett a békés megoldásokat szorgalmazzák úgy saját határaikon belül, mint akár Izraelben, a palesztinokkal kapcsolatban, valószínűleg jó példát mutathat a többi arab állam számára. 

Ez az egyedülálló diplomáciai megközelítés teszi lehetővé azt az azonosulást, amit a címlap tükröz: 

„Mindannyian marokkóiak vagyunk” 

- írja a Jerusalem Post a nyomtatott kiadás címlapján. A képen az Oroszlánok fotója látható, a már híres "Siiiir!" (arabul) és annak angol fordítása ("Goooo!", magyarul: Hajrá!) olvasható.

Számos izraeli - mind politikusok, mind polgárok - a futballtorna kezdete óta támogatta az Oroszlánokat, és Walid Regragui embereinek minden egyes győzelmét ünnepelték.

December 10-én, Marokkó Portugália felett aratott győzelmét követően Isaac Herzog izraeli elnök gratulált Marokkónak, királyának és népének:

"Gratulálok Őfelségének, VI. Mohamed királynak és a marokkói népnek a világbajnokságon elért történelmi eredményhez.... Gratulálok!"

- írta a Twitteren.

Ha az ember megnézi a hozzászólásokat, válaszokat is, nem lehet felhőtlen az öröme, de mi maradjunk a hídépéítésnél.

Több magas rangú izraeli tisztviselő is gratulált az Atlasz Oroszlánok 2022-es világbajnokság négyes döntőjébe jutásához.

A portugál meccs vége után Issawi Frej, a marokkói-izraeli regionális együttműködésért felelős miniszter a következő szavakkal jelentkezett egy tweetben: "egy pillanatra azt hittük, hogy elértük a csúcspontot, de a marokkói válogatott ma bebizonyította, hogy nincsenek határai annak, ami lehetséges, egy olyan csapat, amelyet nem lehet megtörni".

Örömét fejezte ki amiatt is, hogy Izrael utcáin spontán örömujjongás tört ki, amely összehozta az arabokat és a zsidókat. "Köszönöm a marokkói válogatottnak. Veletek vagyunk a Kupa felemeléséig" - tette hozzá.

Szurkolók ezrei vonultak az utcákra és terekre Jeruzsálemben, de a Gázai övezetben, Ciszjordániában, Tel-Avivban, valamint Szderotban és Beer-Sevában is, hogy megünnepeljék az első arab és afrikai nemzeti labdarúgó-válogatott történelmi teljesítményét, amely bejutott a világbajnokság elődöntőjébe.

Nem vagyunk naívak, a mély ellentétek nem fognak ettől egy csapásra megenyhülni. Mindenesetre figyelemre méltó a futball minden különbség felett átívelő hatása és annak hídépítő szerepe is.

A Jerusalem Post tudósítása kiemeli Marokkó tekintélyét, a vallásközi párbeszéd és az együttélés értékeit. Ez a marokkói modell központi szerepét és példamutató voltát tükrözi a korszak legfontosabb geostratégiai kérdéseinek megoldásában.

Ezt bizonyítja az a támogatás, amelyet Marokkó a világ minden tájáról, különösen Afrikából, kapott, túl a vallási, etnikai vagy geostratégiai korlátokon. A marokkói származású zsidók úgy tűnik bárhol is legyenek, szívükben hordozzák Marokkót és annak jellegzetes értékeit.

A marokkói modell alapja a Királyság alkotmányában gyökerezik, amely egyedülálló az arab-muszlim világban: a hébereket a marokkói nemzeti identitás szerves részeként ismeri el.

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó