Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

„Tiszta ég, zord hegyek, szelíd dombok, a kék tengerbe zuhanó szédítő sziklák, olajfaligetek között megbújó középkori falvak, kikötővárosok és öblök, vadregényes szigetek és a vidékből mesterművekhez ihletet merítő művészek emlékét őrző múzeumokat átjáró levendula és a mediterrán virágok illata”.

Honnan származik a Provence név? Ez a terület egyike volt a mai Olaszország területén kívül fekvő területnek, amely sorsát a rómaiak 150-ben elrendezték, úgy döntöttek, hogy a neve új provincia "Provincia Narbonnensis", és a fővárosa Narbonne legyen. A név túl bonyolult lett, és hamarosan Provincia Nostra-ra változtatták végül pedig csak röviden Provence lett. Provence legszebb településeinek meghatározása nagyon nehéz feladat, mert szubjektív lehet. Ezért a hivatalos legfrissebb francia besorolást vettem alapul, amely 18 települést nevez meg. A falvak kiválasztása négy szakaszból áll:

1. Azoknak a településnek érdemes pályázatot benyújtani ahol a lakosság létszáma 2000 fő alatt van és rendelkezik minimum két műemlékkel, vagy védetté nyilvánított látványossággal.

2. 27 objektív kritériumnak kell eleget tenni, amit szakértők a helyszínen bírálnak el.

3. A minősítési bizottság évente kétszer ülésezik és hagy jóvá jelentkező településeket.

4. Az arra érdemes települések bizonyítványt kapnak, amely bizonyos kötelezettségekkel is jár. Az elbírálás igényességét mutatja, hogy öt jelentkező faluból átlag egy felel meg a szigorú elvárásoknak. A fentiekből következik, hogy az alább bemutatott 18 település falu.

Természetesen sok szép város is található Provence- ban (Aix en Provence, Avignon, Orange stb. de most itt nem ezzel foglalkozunk). Nagyon nehéz fába vágtam a fejszémet, mivel Franciaország legszebb tartománya Provence és arra vállalkoztam, hogy bemutatom Provence leggyönyörűbb településeit.

Annak érdekében, hogy decentralizálni lehessen az országot, a megyéket 26 régióba sorolták, amelyek először 1982-ben kaptak (korlátozott) autonómiát. Provence egyike a 26 franciaországi régiónak. Ezt hivatalosan Provence-Alpes Côte d'Azur-nek vagy rövidítve PACA- nak nevezik. Alpes Maritimes: Egy sűrűn lakott terület, amely határos Olaszországgal. Ez egy különösen gazdag megye, hiszen magáénak tudhatja a "nagyokat": Nizza, Cannes, Antibes, Saint Paul de Vence és az exkluzív Villefranchet és Mentont (az apró Monacói Hercegség közvetlen szomszédságában).

Alpes de Haute Provence: Az Alpok itt kezdődik... Hogy csak a főbb nevezetességeket említsem: Digne les Bains, Sisteron és a Grand Canyon du Verdon, (a Verdon szurdok Európa legmélyebb pontja). Bouches du Rhône: (Rhône folyó szája). Itt található többek között az elegáns Aix en Provence, a kaotikus, színes Marseille, a van Gogh általt ismertté tett Saint Rémy de Provence, vagy akár a Rhône deltájában található ősi Arle, és Camargue. Hautes Alpes: Gyéren lakott területen fekszik a szakadék "középpontjában".

Ez a terület igazi alpesi táj, nagyszerű kiránduló helyekkel nyáron és remek sípályákkal télen. Var: Egy kis folyóról kapta a nevét. Ami meglepő, hogy csak "magában" áll, mert a franciák szeretik használni a "sur" szót (rövidítve s/) vagyis "folyón" elnevezni a településeiket... A terület Aix en Provence és Cannes között fekszik, gyönyörű tengerparttal büszkélkedhet, beleértve a híres Saint Tropezt is. Vaucluse: Montélimar és az Alpok között fekvő megye, az ország nyugodt szépsége, a zöld dombokkal, apró falvakkal és Grignan történelmi várával.

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó